Constantin Brâncuși, filmat la lucru. Imagini document din perioada 1923-1939

Numeroase imagini document cu sculptorul român Constantin Brâncuși, surprinse în timp ce acesta crea mare parte din operele care l-au făcut celebru, au  fost compilate într-un film de aproximativ o oră, care a fost postat de către un utilizator de YouTube din Georgia pe contul său.

În film se poate observa cum artistul român modelează lutul, cum taie cu fierăstrăul Coloana Infinitului, cum montează Coloana Infinitului și Poarta Sărutului sau cum primește personalități de marcă care au influențat sculptura modernă, precum Barbara Hepworth.

Impresionant este și faptul că în film pot fi văzuți țărani autentici, gătiți ca de sărbătoare, în costume populare, soldați cu uniforme militare și animația ce domina iarmarocul din Târgu Jiu.

Excepţionalele imagini document au fost filmate între 1923 şi 1939, potrivit worldscinema.org, au fost comentate, miercuri seară, de către realizatorul emisiunii "Secvenţial" de la Antena 3, Adrian Ursu: "În arhivele româneşti de film, din păcate, există extrem de puţine secvenţe filmate cu Constantin Brâncuşi. Faptul că există în proprietatea cuiva aceste cadre extrem de bine realizate mi se pare extraordinar", a spus Adrian Ursu.

Valoarea istorică și culturală a imaginilor respective l-au emoționat și pe Adrian Iorgulescu, fost ministru al Culturii, care este de părere că imaginile sunt inedite. "Filmul respectiv are o valoare extraordinară şi cred că ar trebui dus de urgenţă la arhivă", a spus Adrian Iorgulescu, miercuri, la Antena 3.

Iniţiatorul proiectului "România pe urmele lui Brâncuşi", Laurian Stănchescu, a vorbit în direct, la Antena 3, despre acest document și a susținut că "După 15 februarie va începe procesul de rapatriere. Cred că anul acesta îl vom avea acasă pe Brâncuşi".

Filmul document cu sculptorul român Constantin Brâncuşi a fost lansat, pe 12 septembrie 2011, de Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou, cu ocazia unei expoziţii dedicate artistului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel