Consiliul Fiscal respinge modificarea Codului Fiscal. Reacția lui Cristian Socol, consilierul premierului Ponta

Consiliul Fiscal avizează negativ proiectul Codului Fiscal și al Codului de Procedură Fiscală, susținând că sunt nesustenabile reducerile mari la nivelul taxelor și impozitelor pe care aceasta le prevede.

"Estimările Consiliului fiscal indică deficite efective superioare nivelului de referinţă de 3% din PIB pentru deficitul efectiv în intervalul 2016-2019, iar evoluţiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugerează reversarea progreselor realizate până în prezent în ceea ce priveşte consolidarea fiscală, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat în anul 2010. Asemenea evoluţii sunt în flagrantă contradicţie cu principiile şi regulile fiscale instituite de LRFB (Legea Responsabilităţii Fiscal-Bugetare - n.r.), precum şi cu tratatele de guvernanţă fiscală la nivel european al căror semnatar România este", se arată în opinia Consiliului asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal, potrivit Mediafax.

Organizaţia estimează că majorările deficitului efectiv relativ la scenariul de bază ca efect al măsurilor introduse ar fi de circa 14,8 miliarde lei în 2016, 13,2 miliarde lei în 2017, 22,5 miliarde lei în 2018 şi 27,8 miliarde în 2019, incluzând veniturile recuperate, ceea ce reprezintă echivalentul a 2%, 1,7%, 2,7% şi respectiv 3% din PIB-ul (mai ridicat) care ar prevala în ipoteza aplicării măsurilor.

TVA scade din iunie 2015 - Anunțul făcut de Victor Ponta

Consilierul premierul Ponta, Cristian Socol, a scris pe pagina sa de Facebook că analiza Consiliului Fiscal se bazează pe niște ipoteze neconfirmate.

"Am citit Opinia Consiliului Fiscal. Este o opinie critica, normala pentru o institutie care tb sa fie cainele de paza al mentinerii sustenabilitatii finantelor publice romanesti. Opinia se bazeaza totusi pe niste ipoteze neconfirmate privind multplicatorul fiscal- cel de impact si cel cumulativ (chiar unuldintre membrii CF este coautor al unui studiu in care se arata ca estimarea multiplicatorului fiscal in Ro nu are relevanta statistica vezi Razvan Stanca et al O evaluare a dimensiunii multiplicatorilor fiscali. Iar daca multiplicatorul fiscal este prea mic si la fel cel cumulativ atunci efectele de runda a doua sunt subestimate si .... toata analiza isi pierde din relevanta... Nici impactul nu va fi cel estimat, nici deficitul nu va fi acela s.a.md", a scris Socol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel