Comisia Europeană vrea preţ minim la alcool în toate ţările membre

Europarlamentarii vor să limiteze consumul de alcool la nivelul țărilor Uniunii Europene. Astfel, prin eleborarea unei strategii, aceștia vor să impună un preț minimal la produsele alcoolice. 

Comisia pentru Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă Alimentară din cadrul Parlamentului European s-a întrunit pentru a vota pe marginea unor întrebări cu solicitare de răspuns oral adresate Comisiei Europene de către 6 europarlamentari pe tema strategiei referitoare la industria alcoolului, întrebări care au stat la baza unei propuneri de rezoluţie ce se va discuta în perioada următoare, informează economica.net.

Citește și: Consum alcool seara, dezavantaje. Poate duce la insomnii şi provoacă sforăit

Potrivit documentului aflat pe masa europarlamentarilor, Parlamentul ia în calcul inclusiv metode de natură fiscală prin care să limiteze consumul de alcool în UE. Printre acestea se numără şi posibilitatea adoptării de către statele membre a unui preţ minim la alcool, care să descurajeze consumul.

O astfel de măsură a fost propusă în Marea Britanie, încă din 2012, de către premierul David Cameron, dar măsura nu a intrat încă în vigoare ca urmare a presiunii venite din partea producătorilor.

Românii, în topul consumatorilor de alcool

Potrivit OMS, România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an, faţă de 17,5 litri de lcool, cât se consumă în Belarus. Urmează Republica Moldova cu un consum anual de 16,8 litri de alcool pur, Lituania – 15.4 litri de alcool pur pe an, urmată de Rusia – 15,1 litri de alcool pur, România – 14,4 litri de alcool pur, Ucraina – 13,9 litri de alcool pur pe an, Andora – 13,8 litri de alcool pur, Ungaria – 13,3 litri de alcool pur, Republica Cehă şi Slovacia – 13 litri de alcool pur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel