Codul silvic: Adrian Năstase, atac frontal la Traian Băsescu, Monica Macovei și Gheorghe Flutur

Fostul premier Adrian Năstase reacționează, în plin scandal cu privire la Codul silvic.

Într-o postare pe blogul său, Adrian Năstase îi atacă pe Traian Băsescu, Monica Macovei și Gheorghe Flutur, despre care spune că ”au permis, prin Legea 247/2005, restitutio in integrum, eliminând limitele pentru retrocedările de păduri”.

”In contextul dezbaterii noului Cod silvic, au apărut numeroase acuze legate de „defrisări” (in realitate „tăieri ilegale” – vezi definitiile din art 10 al Legii 46/2008) si de activitatea unei companii austriece in ceea ce priveste prelucrarea lemnului. Ca de obicei, atunci când apare un scandal public, cei vizati doresc să arunce „pisica moartă” peste gard, in trecut.

M-as fi asteptat ca specialistii in silvicultură să iasă si să explice ce s-a intâmplat in acest domeniu inainte de regimul Băsescu si, apoi, in timpul regimului Băsescu. Nu s-a intâmplat asa. M-as fi asteptat ca cei din conducerea Romsilva să explice unde s-a gresit in acesti ani dar si ce s-a realizat.

Vezi și: Deutsche Welle, aprecieri la adresa Codului Silvic: Se înscrie pe drumul cel bun

In aceste conditii, m-am gândit că ar fi util să reamintesc unele aspecte legate de abordarea guvernului pe care l-am condus, in chestiunea pădurilor.

O primă observatie. Simplificând, Legea 18 a permis retrocedarea doar a unui singur hectar de pădure. Ulterior, legea 1/2000 a permis retrocedarea a maximum 10 ha. Mult mai generosi, Băsescu, Macovei si Flutur au permis prin Legea 247/2005, restitutio in integrum, eliminând limitele pentru retrocedările de păduri, simplificând foarte mult si sarcina probei. In acest fel, Regia Natională a Pădurilor, care avea aproximativ, 4,6 milioane hectare a rămas doar cu vreo 3,2 milioane, proprietarii celor peste un milion de hectare retrocedate venind la portile firmelor austriece să vândă lemnul tăiat. Nimeni nu a iesit să explice aceste lucruri care au schimbat fundamental situatia pădurilor si interesele imediate ale noilor proprietari.

PS Am adăugat o fotografie, din 2008, când, in campania mea pentru postul de deputat de Mizil, am plantat, cu o echipa de 100 de tineri, câte doi puieți de mar si de prun, in gospodariile din colegiu. Sper ca s-au prins si dau deja fructe…”, a fost mesajul publicat, luni dimineață, de fostul premier.

Imaginea postată de Adrian Năstase pe blogul său: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel