Codruța Kovesi: Există corupți și în DNA. Ce spune despre scurgerile din presă

Laura Codruța Kovesi  a fost într-un dialog cu ascultătorii Europa FM. Printre întrebările la care șefa DNA a răspuns au fost cele referitoare la corupția din sistem, la scurgerile în presă din dosarele instrumentate, dar și despre pârghiile referitoare la confiscările în urma hotărârilor definitive ale instanțelor.

Întrebată de o persoană de ce anumite informaţii din dosarele penale se "scurg" în presă, șefa DNA a afirmat că: "Potrivit noului cod de procedură penală, suntem obligaţi încă din cursul anchetei să furnizăm copii după dosar tuturor persoanelor implicate. Ce se întâmplă cu aceste dosare nu mai putem să ştim", a declarat Kovesi, sugerând că stenogramele şi alte detalii nu sunt furnizate de DNA, ci de avocaţi şi alte persoane care au acces la dosare.

"De multe ori ne încurcă. De multe ori se fac judecaţi ale dosarului în public. Există situaţii în care publicitatea ne ajută, dar atunci când apar date din dosare nu ne ajută. Nu neg rolul transparenţei în activitatea noastră, care are şi un caracter preventiv. Unii oameni sunt încurajaţi să ia atitudine să denunţe acte de corupţie, iar alţi oameni sunt descurajaţi să mai comită acte de corupţie," a mai declarat Codruța Kovesi.

Răspunzând întrebării unui ascultător referitoare la oportunitatea reintroducerii legii ilicitului, abrogată în 1990, Laura Codruţa Kovesi a spus că pârghiile pe care le au procurorii în prezent sunt suficiente, numai că eforturile DNA trebuie susţinute de Ministerul Finanţelor, care pune în executare deciziile de confiscare. "Nu avem legea ilicitului, dar avem alte pârghii, care ne permit să facem confiscări extinse.

[citeste si]

De exemplu, dacă cineva a primit mită 10.000 de euro, confiscăm acei bani, dar dacă în urma verificărilor stabilim că are o avere mult mai mare pe care nu o poate justifica, facem confiscare extinsă. Este cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Sunt oameni condamnaţi care, după ce sunt eliberaţi din închisoare, se bucură în continuare de averile lor, obţinute ilegal. Din păcate, eforturile poliţiştilor şi procurorilor trebuie susţinute de Ministerul Finanţelor. O persoană care nu-şi plăteşte impozitul, după trei luni i se blochează conturile. Nu înţeleg de ce nu se procedează aşa şi în cazul celor corupţi, pentru care există decizii de confiscare", a declarat şefa DNA.

Întrebată dacă în DNA există corupţi, Laura Codruţa Kovesi a răspuns afirmativ. În ceea ce priveşte scurgerile în presă a unor informaţii din dosare, şefa DNA a spus că nu este vorba de acte de corupţie. "Există corupţie şi în DNA. Am avut poliţişti şi procurori care au oferit informaţţii din anchete. Suntem foarte atenţi când instruim şi selectăm personalul. Nimeni din DNA nu are imunitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel