COD FISCAL. Moise Guran, atac la Mugur Isărescu

Jurnalistul Moise Guran scrie o critică argumentată a declarațiilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a aruncat suspiciuni asupra Codului Fiscal.

Jurnalistul Moise Guran scrie pe biziday.ro că îl urmărește pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, de 18 ani, timp în care i-a "plăcut întotdeauna stilul său, de Moromete". El spune acum, însă, că a început să se îndoiască de Mugur Isărescu: "nu mă refer la buna credință a Guvernatorului (personalitatea sa are și o astfel de dimenisiune, rară la acest nivel de putere și influență) nu mă refer nici la judecățile de valoare ale Guvernatorului (care probabil vor deveni și mai valoroase o dată cu înaintarea în vârstă a lui Isărescu) dar am început să am dubii în legătură cu oportunitatea lor". 

De ce nu mai este Codul Fiscal oportun?

"Intervenția de săptămâna trecută, cea în care Isărescu desființează literalmente Codul Fiscal, arată că Isărescu crede că ceva mult mai important și mai periculos planează asupra țării noastre și că, deși inițial Isărescu a fost de acord, acum nu mai este, pentru că pur și simplu noul Cod Fiscal nu mai este oportun", scrie Moise Guran.

Jurnalistul adaugă: "Indiferent care sunt motivele lui Isărescu, indiferent cum s-au acuplat diferitele tabere politice (care de regulă nu înțeleg mai nimic) pe problema Codului Fiscal, în rândurile următoare o să îmi asum dificila sarcină de a combate cu argumente devastatorul atac pe care Mugur Isărescu l-a susținut împotriva Codului Fiscal. Asta pentru că am sentimentul că nimeni altcineva nu are de gând sau nu poate să o facă".

Klaus Iohannis, consultări cu partidele politice privind Codul Fiscal

Jurnalistul scrie despre excedentul de 0,6% din PIB, care confirmă că "reducerea de taxe crește veniturile la buget prin stimularea economiei". El subliniază că în Codul Fiscal nu vorbim despre creștere bugetară, ci despre reducerea evaziunii fiscale, iar în acest context reducerea taxelor este necesară pentru bune practici în economie și pentru ca România să dea dovada unei țări civilizate fiscal. Moise Guran amintește că Mugur Isărescu a spus că statul în loc să facă investiții proaste, mai bine economisește bani. Jurnalistul atrage atenția că doar taxele mici vor atrage investiții private. El subliniază că guvernatorul BNR se contrazice, pentru că-n 2014 făcea declarația anterior menționată și acum spune că acest Cod Fiscal nu permite investiții publice. "Așa este, nu prea mai lasă. Dar oferă ceva concret în locul unei iluzii de care eu unul m-am săturat", scrie Moise Guran.

Cod Fiscal vulnerabil

Jurnalistul mai scrie că Mugur Isărescu și Klaus Iohannis au stricat asumarea politică a Codului Fiscal: "Nu mai contează de ce. Important este că, fără acea unitate, Codul Fiscal devine vulnerabil, nu mai știi sigur dacă peste un an sau doi va mai fi valabil sau va fi modificat, iar asta reduce încrederea, reduce deci semnificativ efectul pozitiv de reformare al economiei pe care l-ar fi avut".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel