Urmărește emisiunea live


Cloșca cu puii de aur, mutată la Bârlad

 Peste 1.000 de piese clasate în tezaur și provenite de la 32 de muzee din țară vor fi mutate la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad. Ocazia: găzduirea, în perioada 5 martie - 23 aprilie 2017, a celei mai mari şi valoroase expoziţii organizată în România, în ultimele decenii. 

În perioada 5 martie - 23 aprilie, uMzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad va găzdui o expoziție unică ce va include, printre multe alte capodopere, și cloșca cu puii de aur de la Buzău.

Niciodată nu au mai fost adunate la un loc atât de multe şi valoroase bunuri de patrimoniu, potrivit muzeului organizator, gazdă a acestei expoziții impresionante. Iniţiativa organizării acestei importante expoziţii a aparţinut Muzeului Naţional de Istorie a României, care în anul 2013 a demarat acest proiect, cu dorinţa de a face cât mai cunoscute multitudinea de piese din metale preţioase, descoperite de specialişti în ultimele două veacuri.

Din rândul acestor valori putem enumera tezaurele de la: Pietroasele - judeţul Buzău (Cloşca cu puii de aur), Grădiştea Muncelului - judeţul Hunedoara (brăţările dacice), Buneşti Avereşti - judeţul Vaslui (diadema), Ostrovul Mare şi Hinova - judeţul Mehedinţi, Cucuteni Băiceni - judeţul Iaşi, Agighidol - judeţul Tulcea, Peretu - judeţul Teleorman, Sâncrăieni - judeţul Harghita, Constanţa (Tomis), Histria, Hârşova - judeţul Constanţa, Apahida, Cluj Someşeni - judeţul Cluj, Cugir, Blaj - judeţul Alba, etc. Practic, expoziţia acoperă, prin intermediul pieselor prezentate, aproximativ 6000 de ani de istorie din acest areal geografic, respectiv din neolitic până în perioada antichităţii târzii.

[citeste si]

La acest regal muzeografic este parte şi Muzeul "Vasile Pârvan" cu obiecte de aur şi argint, descoperite în urma cercetărilor din aşezarea şi necropola de sec IV p. Chr. de la Bârlad - Valea Seacă, cel mai mare sit cercetat în Europa, aparţinând culturii Sântana de Mureş - Cernjachov.

Instituţia bârlădeană va fi cea de-a 16-a, din România, care are onoarea de a găzdui acest amplu şi valoroas eveniment, fiind muzeul din oraşul cel mai mic în care expoziţia va poposi, de asemenea fiind singurul care nu se află într-o reşedinţă de judeţ. Acest lucru reprezentând implicit şi o recunoaştere a ceea ce s-a întâmplat în această instituţie în cei peste 100 de ani de existenţă, perioadă în care prin cercetările şi descoperirile realizate a contribuit substanţial la dezvoltarea patrimoniului istoric şi a ştiinţei româneşti

Programul de vizitare este de marţi - duminică, între orele 8.00 - 16.00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel