Clienţii cu credite în franci elveţieni, salvați de Parlament în Croaţia

Parlamentul croat a aprobat, vineri, în unanimitate, un act normativ propus de Guvern, care permite conversia în euro a creditelor denominate în franci elveţieni, ignorând ameninţările venite din partea băncilor, care au avertizat că vor contesta legea la Centrul Internaţional de soluţionare a litigiilor de investiţii, transmite Bloomberg.

Legea permite conversia în euro a unor credite în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă rambursării. Costurile conversiei vor fi suportate de bănci şi, potrivit Guvernului, aceste costuri sunt estimate la 6 miliarde de kuna (901 milioane de dolari), în timp ce Banca Centrală susţine că suma ar putea creşte până la 8 miliarde de kuna, scrie Agerpres.

Mai multe bănci străine au anunţat încă de săptămâna trecută că sunt pregătite să dea în judecată Croaţia la Centrul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor de Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, dacă Guvernul de la Zagreb continuă cu planul său de conversie a creditelor.

Citește și: De ce trebuie să se implice Legislativul în problema creditelor în franci elveţieni

Ingrid Krenn-Ditz, purtător de cuvânt la Raiffeisen Bank International, a dezvăluit că băncile (printre care se numără şi Erste Group Bank, UniCredit, OAO Sberbank şi Hypo Group Alpe Adria) au trimis deja 'o înştiinţare preliminară' autorităţilor de la Zagreb.

Băncile susţin că actul normativ încalcă atât legislaţia Uniunii Europene, cât şi tratatele bilaterale de investiţii semnate de Croaţia, şi au cerut Guvernului de la Zagreb să deschidă un dialog în vederea găsirii unei soluţii. Anterior, băncile au informat că o soluţie sustenabilă din punct de vedere legal ar fi una voluntară şi bazată pe criterii clar definite, precum şi pe împărţirea costurilor.

Aproximativ 55.000 de croaţi au credite denominate în franci elveţieni în valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari).

Majoritatea acestor credite a fost contractată în anii 2000, când multe persoane din Europa Centrală şi de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel