Clasa Pregătitoare 2016. Ce trebuie să știe părinții. Proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul Metodologiei privind înscrierea copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2016-2017. Astfel, părinții copiilor care împlinesc 6 ani până pe 31 august 2016 sunt obligați să îi înscrie pe cei mici la clasa pregătitoare. Copiii care fac 6 ani după aceasta dată, dar până la 31 decembrie 2016, pot să fie înscriși în clasa pregătitoare, însa numai dacă trec evaluarea psihosomatică.

Potrivit noii metodologii, din toamna, Ministerul Educatiei nu mai accepta exceptii la inscrierea in invatamantul primar, deci copiii nu vor mai putea sari clasa pregatitoare pentru a fi inscrisi direct in clasa I.

Elevii inscrisi la scoala de circumscriptie vor urma automat cursurile la aceasta scoala. Dupa ce au loc inscrierile la scolile la care elevii sunt arondati, pe locurile ramase libere va avea loc inscrierea copiilor care nu locuiesc in acele zone.

Înscrierea la clasa pregătitoare în 2016 se desfășoară în 3 faze:

- in prima faza sunt admisi la scolile de circumscriptie copiii inscrisi acolo

- in a doua faza are loc procesarea cererilor de inscriere depuse de parinti la alte scoli decat cea de circumscriptie, pe locurile libere; admiterea sau respingerea se face prin aplicarea criteriilor generale si specifice de departajare

Vezi AICI metodologia pusă în dezbatere publică

- in a treia faza sunt admisi la scoala de circumscriptie copiii ai caror parinti au cerut inscrierea la o alta scoala, dar nu au fost admisi din cauza lipsei de locuri
Ce este invatamantul primar? Invatamantul primar cuprinde clasa pregatitoare, clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a si clasa a IV-a. Invatamantul primar este obligatoriu, deci si inscrierea in clasa pregatitoare este obligatorie.

Ce este scoala de circumscriptie?

Este scoala careia ii sunt arondate locuintele aflate in apropierea sa. Totalitatea strazilor arondate unei scoli formeaza circumscriptia scolara. Parintii afla carei scoli ii este arondat copilul de pe site-ul inspectoratului scolar judetean, unde vor fi publicate circumscriptiile scolare, planul de scolarizare si numarul de clase pregatitoare alocate.

Proiectul de metodologie prevede ca in cazul in care o scoala nu are capacitatea sa ii admita in clasa pregatitoare pe toti copiii care i-au fost arondati prin procedura de anul trecut, atunci inspectoratul scolar judetean poate sa decida reconfigurarea circumscriptiilor scolare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel