CIADO: România la un pas de legalizare a consumului de droguri

Gigel Lazăr, președintele executiv al Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) transmite un avertisment privind creșterea consumului de droguri în rândul tinerilor români.

”Romania la un pas de legalizare a consumului de droguri !

Ineficienta Agentiei Nationale Antidrog , indiferenta autoritatilor administratiei publice centrale si locale , a dus la conturarea ideii ca politicile nationale antidrog au dat gres . Se considera ca razboiul impotriva traficului de droguri s-a pierdut si ca singura solutie este legalizarea si trecerea sub controlul statului. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de CIADO Romania in randul tinerilor . Realitatea este de fapt urmatoare ; Agentia Nationala Antidrog a emis in ultimii ani mai multe planuri de actiune ( unele intarziate sic ate un an ) fara task , institutie si necesarul de resursa financiara pentru fiecare actiune prevazuta . Totul s-a facut la nivel general si fara responsabilitati clare . Autoritatile administratiei publice locale ( Consilii judetene si primarii ) nu au pus in practica Planurile de Actiune incepand cu 2009 , nealocand resurse finaciare sau umane in acest scop . Desi legislatia in vigoare prevede obligatii clare in materie de responsabilitati, nici o institutie cu atributii nu le-a pus in practica, ceea ce a generat conturarea ideii de pierdere a razboiului impotriva drogurilor . In realitate nu a existat nici un razboi si nici o politica coerenta sau aplicata . Totul a fost o mimare a punerii in practica a Strategiei Nationale Antidrog sau a Planurilor de Actiune . Programele de Interes National adoptate de Guvernele din perioada 2009 -2016 nu au fost aplicate , Agentia invocand in permanenta probleme imaginare legislative .

CIADO priveste cu multa ingrijorare faptul ca in Romania exista oficial 6,4 % consumatori ocazionali de droguri ( 15-64 ani – 900.000 consumatori ). Solicitam Guvernului o atentie sporita si regandirea politicilor nationale antidrog . Am avertizat inca din 2009 CSAT , Guvernele , Ministerul tineretului si sportului , Ministerul Eduatiei si Cercetarii Stiintifice cand existau doar 250.000 consumatori ( 4,1 %) ca situatia va scapa de sub control , dar am fost ignorati si considerati " panicosi". Din pacate previziunile noastre s-au adeverit . Speram ca semnalul nostru sa fie luat in seama si nu considerat " alarmist", altfel in maxim 3-4 ai consideram ca miscarea pro droguri, deja existenta in Romania, va reusi sa impuna legalizarea consumuluiȚ, se precizează în comunicatul CIADO, semnat de Gigel Lazăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel