Chinezii se așteaptă la un război cu Japonia

China și Japonia se îndreaptă către un conflict militar, sunt de părere majoritatea chinezilor.

Aceștia au participat la un sondaj realizat de Genron și China Daily, citat de Financial Times.

Nu mai puțin de 53% dintre chinezii intervievați, dar și 29% dintre japonezii care au participat la sondaj, se așteaptă ca țările lor să fie implicate într-un razboi. Sondajul a fost realizat la exact doi ani după ce Japonia a naționalizat unele dintre insulele arhipelagului Senkaku, din Marea Chinei de Est, revendicat de China.

38% dintre japonezi cred că războiul ar putea fi evitat, marcând o scădere cu 8% a acestui tip de optimism față de sondajul similar realizat în 2013. 93 dintre japonezi privesc China într-o lumină nefavorabilă, în timp ce 87% dintre chinezi văd astfel Japonia.

Analiști precum Jeff Kingston, de la Temple University din Philadelphia, consideră că una dintre cauzele acestor opinii periculoase este presa tabloidă din Japonia, care incită la ură față de China, dar și guvernul naționalist condus de Shinzo Abe, care vorbește frecvent despre amenințarea Chinei.

Din momentul naționalizării de către Japonia a insulelor revendicate de China, s-au înmulțit incursiunile aeriene și navale chineze în zona controlată de Japonia. În noiembrie 2013 afost impusă de către China și o zonă de identificare aeriană în Marea Chinei de Est, un gest care poate fi un pas către conflict, în opinia experților.

China are numeroase dispute teritoriale și cu vecinii din Marea Chinei de Sud, în special cu Filipine și Vietnam, state care acum caută cât mai mult sprijin politic și militar din partea SUA și a aliaților din zonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel