Cel mai tare loc de vacanță din țară, inaugurat de Sf. Maria

Regele Mihai I și Regina Ana au participat vineri, de Sfânta Maria, la inaugurarea "Casei Musafirilor", edificiu situat în "Satul Regal", la intrarea în domeniu Săvârșin, potrivit unui comunicat al Familiei Regale.

Au luat parte Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu, care au inițiat lucrările de reconstrucție, cu trei luni în urmă. Au fost prezenți primarul și parohul ortodox al comunei, reprezentantul Guvernului, personalități din societatea civilă bănățeană, precum și compania Mondial Villeroy & Boch. La realizarea acestui proiect au contribuit companiile Carpatcement, Electrolux, Gealan și Lemnaterr.

Clădirea a fost ridicată în anul 1850, în același timp cu încheierea celei de-a treia variante a castelului. Castelul regal a avut o primă variantă în piatră, în jurul anului 1650, apoi o a doua variantă în 1750, iar a treia, și ultima, un secol mai târziu. Din epoca celei de-a doua variante a castelului există pe domeniu doar o singură clădire, grajdul.

Casa Musafirilor a fost reconstruită cu forțe locale. Au fost selectați zilieri dintre locuitorii comunei, iar ei au fost îndrumați de dirigintele de șantier Ion Ștefan, angajat al Casei MS Regelui. Arhitectul construcției a fost dl Eugen Cordoș, de la Alba Iulia. De administrarea proiectului s-a ocupat dl Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale, iar pe teren au petrecut aproape tot timpul dnii Radu Ghină, consilier regal, și Sebastian Brînzaș, intendentul castelului, mai spune comunicatul.

Clădirea a fost refăcută într-un timp-record, 90 de zile, iar materialele folosite pentru refacere au fost doar cele din anii 1800: lemn, cărămidă, piatră, nisip, var. Țiglele de pe casă sunt cele originale, care au fost curățate cu peria, una câte una, și așezate la locul lor, încheie comunicatul.

Foto: Cristian Coposesc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel