Raport Oxfam: 1% din omenire deține 99% din averea planetei

Patrimoniul cumulat de 1 % dintre cei mai bogaţi oameni din lume l-a depăşit anul trecut pe cel deţinut de restul de 99% din populaţia Terrei, cu un an înaintea previziunilor, a indicat luni organizaţia neguvernamentală britanică Oxfam, propunându-le astfel o temă pentru dezbateri participanţilor la Forumul economic mondial de la Davos (Elveţia).

'Distanţa între grupul celor mai bogaţi şi restul populaţia s-a mărit în mod spectaculos în cursul ultimelor 12 luni', constată un raport al acestei organizaţii, intitulat 'O economie în serviciul a 1 %' de persoane, publicat în legătură cu apropierea Formului economic mondial (WEF), care va începe miercuri la Davos, informează AFP, potrivit Agerpres.

'Anul trecut, Oxfam estimase că 1 % vor poseda mai mult decât restul lumii în 2016. Această predicţie s-a realizat, de fapt, în 2015, cu un an mai devreme', subliniază raportul.

Ilustrare a adâncirii spectaculoase a inegalităţilor din aceşti ultimi ani, organizaţia a calculat că '62 de persoane posedă tot de mult atât cât jumătate din cea mai săracă populaţie mondială', în timp ce 'această cifră era de 388 în urmă cu cinci ani'.

Oxfam invită participanţii la formul de la Davos să acţioneze: 'Nu putem continua să lăsăm sute de milioane de persoane să sufere de foame, în timp ce resursele care i-ar putea ajuta sunt îngrămădite la câteva persoane din vârful ierarhiei', afirmă Manon Aubry, responsabilă de probleme ale justiţiei fiscale şi inegalităţi în cadrul filialei franceze a organizaţiei, citată într-un comunicat.

'De la începutul secolului al XXI-lea, jumătatea cea mai săracă a umanităţii a beneficiat de mai puţin de 1% din creşterea totală a averilor mondiale, în timp ce 1% dintre cei mai bogaţi şi-au împărţit jumătate din această creştere', potrivit ONG.

Pentru a face faţă acestei creşteri a inegalităţilor, Oxfam invită în special să se pună capăt 'erei paradisurilor fiscale', subliniind că 9 întreprinderi din 10 care figurează 'printre partenerii strategici' ai WEF 'sunt prezenţi în cel puţin un paradis fiscal'.

'Trebuie să interpelăm guvernele, întreprinderile şi elitele economice prezente la Davos pentru ca ele să se angajeze să pună capăt erei paradisurilor fiscale care alimentează inegalităţile mondiale şi împiedică sute de milioane de persoane să iasă din sărăcie', afirmă Winnie Byanyima, director general al Oxfam International, care va fi prezentă la Davos.

Anul trecut, mai mulţi economişti contestaseră metodologia utilizată de Oxfam. ONG îşi apărase instrumentul de măsură utilizat în acest studiu subliniind că prin patrimoniu net înţelege activele deţinute, mai puţin datoriile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel