CEFC China pregătește o investiție de 700 de milioane de dolari în România

Unul dintre cele mai mari proiecte de investiții chineze în UE, între grupul energetic privat CEFC China și Rompetrol Group din România, acum controlat de KazMunayGas International, va deveni realitate.  

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 700 de milioane de dolari, iar o primă consultare a avut loc între premierul Chinei și Dacian Cioloș, urmată de o vizită la București a unei echipe CEFC China. 

China a investit în 2015 aproximativ 200 de miliarde de dolari în Europa. Unele previziuni arată că-n 2016, suma s-ar ridica la 300 de miliarde. Parteneriatul energetic dintre China și România a fost blocat de o anchetă a DIICOT care a înghețat active de 2 miliarde de dolari, aflate în proprietarea KMG, care include Petromidia, cea mai mare și mai de succes rafinărie din țară. 

În 10 ani de activitate în România, KMG a plătit către stat taxe de 13 miliarde de dolari. Săptămâna trecută, compania a anunțat un profit în creștere cu 41% față de aceeași perioadă (nouă luni) a anului 2015. 

România este numărul trei în UE în ceea ce privește independența energetică cu 44% din acțiuni, iar relația strânsă dintre România și Kazahstan ajută la garantarea securității aprovizionării. 

[citeste si]

KMG operează în 12 țări, fiind o largă și mare bază de active pe care se pot baza investițiile chineze. CEFC a raportat venituri de 35 de miliarde de dolari în 2014. Este a zecea cea mai mare companie privată din China și controlează un portofoliu diversificat de active, petrolul și gazele naturale reprezentând 60%. Compania se extinde în Europa Centrală și de Est, în Cehia și Slovacia în special, cu achiziții mari de la turism la imobiliare, lucrând îndeaproape cu mediul privat de afaceri și guverne.  

În România, CEFC vrea să ia o participație de 51% de la KMG, România continuând să-și păstreze acționariatul. Această mișcare va extinde activele generatoare de energie și va aduce un nou capital pentru locuri de muncă și investiții. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel