Ceaușescu consuma orice fără să plătească, prin lege. Ce făcea cu resturile-dezvăluirile gen. Cristea

Adjunctul Direcţiei de gardă prezidenţială a lui Nicolae Ceauşescu, generalul Adrian Eugen Cristea, a dezvăluit pentru DCnews un amănunt inedit din ”gospodăria” prezidențială.

Un decret din epoca lui Gheorghe Gheorghiu Dej, întărit  după 1965, când a venit la putere Nicolae Ceaușescu, definea prin lege ce se înțelege prin familia Secretarului General al PCR, iar ulterior a președintelui. Familia prezidențială era compusă din Secretarul General, soția și copiii acestora, își amintește generalul Cristea.

Precizarea era importantă pentru că, tot prin lege, secretarul general avea dreptul să consume orice, în cantitate nelimitată, pentru existența lui sau pentru familia sa. Mâncarea, transportul, îmbrăcămintea, locuința, totul se trecea în contul statului. Cazarea la vilele din București și din țară, mâncarea de la petrecerile cu apropiații, la Club Bazin, partidele de vânătoare, totul era achitat de la buget. Ceaușescu nu plătea nimic și avea dreptul să consume oricât, să comande orice.

Moderația lui Ceaușescu a devenit proverbială

În propria casă, Ceaușescu nu făcea risipă, chiar dacă nu-l costa nimic. ”Mânca doar atât cât îi era necesar, își amintește gen. Cristea, și nu ducea nimic la rude. Ar fi putut spune: du-i asta fratelui meu. Cine să se opună? Nu a făcut-o niciodată. A devenit proiverbială situația când erau resturi. I se aduceau, de exemplu, 200 de grame de cașcaval. Mânca 50 de grame, restul devenea retur. Se înmtorceau la Gospodăria de Partid, intrau din nou în gestiune, ca să fie expuse la bufet a doua zi sau chiar în aceeași zi. Nici nu a luat nimic în plus față de ce mânca, nici nu făcea excese”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel