Ce truc a folosit Gog pentru a-și ”opri” inima? Ipoteză-șoc a unui cardiolog

cristian gog deschidere
cristian gog deschidere

Cum a fost posibil ca mentalistul Cristian Gog să-și oprească bătăile inimii, impresionând publicul de la Românii au talent și câștigând 120.000 euro? L-am întrebat pe medicul Ovidiu Chioncel, de la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, de la Fundeni, dacă este posibilă o astfel de performanță, sau e un truc al unui iluzionist.

”Pulsul poate fi încetinit, prin tehnici de meditație-yoga, ne-a răspuns dr. Chioncel. Trebuie mult antrenament, dar un om obișnuit, dacă exersează anumite tehnici poate să-și reducă, voluntar, pulsul, la 28-30 de bătăi pe minut. Oprirea inimii (asistola), exprimată electrocardiografic printr-o linie izoelectrică, este un proces ireversibil, dacă nu se intervine din afară. După știința mea, nu poți să-ți oprești inima prin simple tehnici de exersare a voinței. Dacă în mod natural îți apare o linie izoelectrică pe ecg, mai mult timp, deci dacă este o pauză foarte lungă între bătăile cordului, trebuie intervenit cu manevre de resuscitare. Dar, astfel de linii izoelectrice apar și când se desprinde un electrod. Incidente tehnice, în timpul analizelor ecg, se mai întâmplă, iar principala cauză ține defixarea electrozilor”.

Ar fi putut Cristian Gog să facă un ”truc”, prin care desprindea un electrod și dădea impresia că și-a oprit bătăile cordului?

”Nu este exclus, a răspuns dr. Chioncel. Ținând cont că nu am auzit de vreun experiment confirmat în care un om să-și oprească voluntar activitatea inimii, pot lua în calcul ipoteza desprinderii accidentale sau voite a unui electrod. Pentru a sesiza activitatea inimii, prin triangulație, deci pentru a avea semnal ecg, e nevoie de trei electrozi. Doi sunt prinși la nivelul brațelor, altul în zona inimii. Dacă se intenționează simularea opririi cordului, deci obținerea unei linii izoelectrice, e suficient să desprinzi un electrod aflat la nivelul brațului. Când îl reconectezi, ai din nou semnal ecg. Totul arată ca și cum inima și-ar fi reluat activitatea”.

Atenția publicului a fost focalizată asupra asistentei care îi lua pulsul lui Gog, la mâna stângă. Ca în multe trucuri folosite în spectacole, Gog ar fi putut desprinde electrodul de la mâna dreaptă, iar apoi, când a ”ieșit” din faza de concentrare, printr-o mișcare amplă, cu o respirație adâncă, putea să-și reatașeze electrodul, prin presiunea exercitată asupra acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel