Ce spune Băsescu despre scorul PMP, dar și despre trecerea PNL la PPE

Președintele Traian Băsescu a vorbit. Înainte de a pleca la Bruxelles, președintele a dorit să facă câteva precizări referitoare la alegerile europarlamentare de duminică, dar și despre jocurile de culise referitoare la desemnarea președintelui CE.

Traian Băsescu a declarat, de pe Aeroportul Otopeni, că va participa la un Consiliu European informal care are pe ordinea de zi  trei subiecte:

- Analiza situației din Ucraina în urma alegerilor prezidențiale.

- Al doilea subiect este planificarea legislativă pentru 2014-2019. Punctul nostru de vedere va fi că legislația trebuie să se axeze prioritar pe soluții pentru creșterea locurilor de muncă, pe creșterea investițiilor și pe creșterea economică. Aceasta este prioritatea majoră a întregii Uniuni, a declarat Traian Băsescu.

- Al treilea punct cu încărcătură politică deosebită va fi legat de analiza rezultatului alegerilor pentru PE.

Referitor la acest ultim punct, Băsescu a ținut să facă un comentariu simplu: "Rezultatul arată că PPE a câștigat alegerile, fără a avea majoritate  absolută, dar este cel mai mare partid ca reprezentare în PE. Este previzibil ca în procesul de formare a noilor instituții acest lucru să cântărească foarte greu în desemnarea președintelui Comisiei Europene", a declarat președintele Traian Băsescu.

"În timp ce popularii europeni au obținut 214 locuri, socialiștii au obținut 190 de locuri, iar liberalii 64 de locuri. Celelalte locuri fiind ocupate de partidele extremiste, nouă la număr, care vor avea un cuvânt important dacă nu se realizează o alianță a PPE cu socialiștii. 

Astăzi nu se va face nicio desemnare, ci va începe un proces de reflecție cu privire la desemnarea președintelui CE. Este un proces care va dura pânâ către sfârșitul lunii iunie. Prima șansă o are un reprezentant al PPE și noi vom susține acest lucru fără rezerve, iar în acest interval, procesul de pregătire al desemnării președintelui CE trebuie gestionat și în relația cu Parlamentul". 

Citește și: Adina Vălean comentează atacul lui Watson la adresa lui Antonescu

Văd că este o agitație cu comisarii. Nu este încă momentul, ceea ce înseamnă că nu este momentul diplomatic al discuțiilor care trebuiesc făcute de la guvern la guvern în ceea ce privește poziționarea României în vederea obținerii unui portofoliu convenabil. Opțiunea noastră rămâne continuarea lui Dacian Cioloș la Agricultură, dar nu suntem singuri pe lume.

Despre trecerea PNL la PPE, Băsescu a declarat "că aceasta este o problemă a PNL, care nu aș vrea să o comentez. Ce vă pot spune este cifra pe care eu am pronunțat-o, respectiv 214 mandate (ale popularilor europeni - n.r.) nu are în vedere și cele 6 mandate ale PNL. Dacă se ia în calcul și aceste mandate, atunci PPE va avea 220 de mandate, iar ALDE ar rămâne cu 58 de mandate.

Comentând scorul PMP de duminică, Băsescu a spus că "nu a fost un scor entuziasmant, dar a fost un scor bun pentru un partid care s-a înregistrat pe 29 ianuarie 2014".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel