Ce riști dacă votezi ilegal duminică, 25 mai

Duminică, 25 mai, vor avea loc alegerile europarlamentare. Românii sunt invitați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Europa.

Noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, aduce modificări în ceea ce privește infracțiunile electorale. Dacă vechiul Cod Penal aplica pedepse mai dure, varianta intrată în vigoare anul acesta este mai permisivă.

Conform prevederilor legale, cei care încredințează urna specială altor persoane decât membrilor biroului electoral al secției de votare (BSV) sau cei care transportă urna specială fără a face parte din BSV vor fi pedepsiți acum cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi, deși până la 1 februarie fapta se sancționa cu închisoare de la 1 la 5 ani.

VEZI ȘI: Update 19 mai. Alegerile europarlamentare 2014 - Prognoza DCNews: Rezultatele fiecărui partid și ale candidaților independenți

În cazul în care o persoană impiedică, prin orice mijloace, liberul exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. De același tratament vor avea parte și oamenii care promit sau oferă bani în scopul determinării alegătorului să voteze sau nu o anumită lista de candidați ori un anumit candidat.

VEZI ȘI: Alegeri europarlamentare 2014: Pe cine vrea BOR să votezi

Vechiul Cod Penal prevedea că infracțiunile de mai sus se pedepseau cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

Persoanele care votează fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau introduc în urnă mai multe buletine de vot riscă și ele închisoare de la 6 luni la 3 ani vor. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Și în aceste situații, pedeapsa era mai mare, vechiul Cod stabilind închisoare strictă de la 1 an la 5 ani, scrie Avocatnet.

Pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani s-a păstrat pentru cei care atacă, prin orice mijloace, secția de votare. Mai mult decât atât, legea stabilește că persoanei în cauză i se vor interzice anumite drepturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel