Ce câștigă Băsescu prin venirea lui Dragnea la șefia PSD

Traian Băsescu și PMP sunt avantajați de devenirea lui Liviu Dragnea preşedinte ales al PSD.


În discursul susținut de Liviu Dragnea, după confirmarea ca lider al PSD, nu a existat vreo remarcă care să fie legată de PNL ca adversar fundamental al PSD şi care să definească confruntarea esenţială dintre pesedişti şi liberali.

Noul președinte al PSD este mai concentrat pe gestionarea puterii în partid, decât pe adversarul politic tradițional. Raportarea liderului PSD la PNL lipseşte aproape cu desărvârșire. În locul confruntării cu liberalii, Liviu Dragnea propune politica consensului, care conservă echilibrul electoral de acum între cele două partide mari: 35-37% pentru PSD, cu 41-43% pentru PNL.


Acest consens între PSD şi PNL îi oferă loc lui Traian Băsescu să se manifeste. Practic, dacă bazinul PSD este suficient de omogen și anti-Băsescu, bazinul electoral al PNL poate fi accesat (este drept, într-o limită ce poate fi analizată) de către Traian Băsescu. Deci dacă Liviu Dragnea nu monopolizează el spațiul confruntarii cu PNL, îi oferă lui Traian Băsescu posibilitatea de a deveni mai relevant şi mai vizibil.


Ca să nu discutăm posibilitatea ca Liviu Dragnea să-l atace direct pe Traian Băsescu. Asta ar fi cea mai bună cale de creștere pentru Traian Băsescu și PMP și ar lăsa PNL în afara jocului. Dacă Liviu Dragnea ar dedica mesajele sale de atac lui Traian Băsescu, atunci PMP ar creşte electoral, iar percepţia imobilităţii PNL s-ar accentua.


Pentru liderii PNL ar fi fost mai util ca Victor Ponta sa rămână lider al PSD și șef al Guvernului. Prin simpla existență polarizantă în raport cu bazinul liberal, Victor Ponta legitima mesajele de atac ale liberalilor. Profilul public al lui Liviu Dragnea este mai neutru decât al premierului, deci nici mesajele de atac ale PNL spre noul președinte al PSD, nu energizează radical opiniile anti-PSD.


Liviu Dragnea și Traian Băsescu sunt doi politicieni versați care adulmecă bine oportunitățile conjuncturale și au premeditarea de a urmări o strategie. PNL nu are în acest moment, un lider care să să poată concura cu Dragnea și Băsescu.


Dacă ar vrea să scadă PNL sau măcar să-l destabilizeze, Liviu Dragnea nu are de făcut decât să alimenteze o dispută publică cu Traian Băsescu și PMP. Ar face ca PNL să pară şi mai blocat decât deja pare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel