Ce-ar fi să-i lăsam pe politicieni să-și aleagă cetățenii?

La alegerile din 2014, dezbaterile electorale au devenit temă de campanie. La ultimele alegeri prezidențiale, în 2009, confruntarea finală Mircea Geoană-Traian Băsescu a fost una care s-a dovedit controversată, fiind moderată de Robert Turcescu, jurnalistul care a spus că a fost ofițer acoperit. În 2014, până în acest moment, nu a avut loc nicio dezbatere între candidații la prezidențiale. Klaus Iohannis refuză să meargă la cele patru televiziuni de știri pentru a avea o confruntare cu Victor Ponta. După aceste două episoade, jurnalistul Răzvan Dumitrescu vine cu o propunere inedită.

Iată editorialul scris de Răzvan Dumitrescu: 

În 2009, la dezbaterea finală, politicienii și-au ales locul și moderatorul.

După 5 ani am aflat că au ales pe post de arbitru un ofițer acoperit. N-am fi știut niciodată dacă respectivul nu ne-ar fi spus chiar el cine e de fapt. Dacă tot vorbesc despre 2009, nu pot să nu mă gândesc la Băsescu Traian și la cine e sau a fost el de fapt...Cel care înainte de 1989 lucra la Anvers, cel care figura în registrul PCR cu persoanele pentru care s-a dat acordul să sprijine munca de securitate...

El era unul dintre candidații calificați în acea finala. A mai fost și cel care a pierdut. Vă amintiți câtă vâlvă a făcut acea declarație a domnului Geoană, scăpată probabil la un moment dat: "nici nu știu câți mai suntem..." Pun astăzi cap la cap aceste fapte și mă întreb: oare toți cei trei implicați în acea dezbatere finală-candidați și moderator-aveau niște calități pe care nimeni nu le bănuia atunci?

Să fi contat asta la alegerea jurnalistului-arbitru din dezbatere?

Unii vor acum să-și aleagă moderatorii. Nu e bine la niciun post tv, nu e bine nici măcar la posturile care-l susțin pe acel candidat! De ce? Pentru că nu poate fi ales moderatorul și trebuie să se poată musai acest lucru?

E vorba aici de cineva care dorește cu orice preț să protejeze un cerc închis în care nimeni nu intra decât dacă e de unde trebuie și vrea cine trebuie ?

Într-o țară liberă, cetățenii trebuie să-și aleagă oamenii politici. Aflu că politicienii doresc și ei să aleagă cel puțin jurnaliștii care să le pună întrebări. Pot foarte ușor să zic bine, nu-i bai, ia să acceptăm ideea asta! Eu sau oricare dintre colegii mei putem face pasul înapoi. Pot să fac și doi și trei pași înapoi, pot să decid ca de astăzi mă retrag. Îi las pe politicieni să arbitreze din ce în ce mai multe lucruri în țara asta. Îi las cu cercul lor închis.

Am și motive să aleg această cale. De 25 de ani mă trezesc în aceeași piesă, pusă în aceeași sceană după aceeași schemă. Doar numele personajelor diferă! Pot să decid că m-am plictisit, de mâine mă apuc să fac lucruri mult mai plăcute care să-mi tihnească. Dar dacă o să-i tot lăsăm, cât timp credeți că o sa treacă până ce politicienii vor face în așa fel încât să aleaga din ce în ce mai multe lucruri în locul nostru ?

În cât timp credeți că vom ajunge în situația în care politicienii să-și aleagă cetațenii? Gândiți-vă un minut pe zi la acest lucru. Sunt convins că veți găsi foarte repede și răspunsul!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel