CCR, INCOMPATIBILITATE KLAUS IOHANNIS. CCR judecă excepția de neconstituționalitate ridicată de primarul din Tuzla

CCR reia, marţi, dezbaterile privind articolul din Legea 161/2003, în baza căruia ANI a declarat incompatibili mai mulţi aleşi locali, între care şi pe președintele ales al României, Klaus Iohannis.

Cei nouă judecători constituționali au stabilit repunerea pe rol a cauzei privind respectivul articol, întrucât s-a decis că este nevoie de dezbateri suplimentare.

CCR a cerut informaţii suplimentare de la Curtea de Apel Constanţa, unde a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate, în procesul de incompatibilitate al primarului din Tuzla.

Vezi și: Lovitură pentru Iohannis! Ce a decis ÎCCJ în procesul cu ANI

Ce spune legea

Textul de lege care va fi dezbătut de judecători este articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Respectivul text de lege prevede că aleşii locali sunt incompatibili dacă ocupă şi funcţii în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanţi ai statului în adunările generale ale unor societăţi comerciale de interes naţional.

"Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.

Vezi și: Sondaj INSCOP: Isărescu, zdrobit de Iohannis în topul încrederii. Ce loc ocupă Ponta

Articolul de lege a fost analizat pe 7 octombrie de magistrații constituționali, care au amânat atunci pronunţarea unei soluţii până la 3 noiembrie. În 3 noiembrie, însă, CCR a stabilit că dezbaterile trebuie reluate, motiv pentru care au acordat un nou termen în acest caz pentru marţi, 9 decembrie.

Excepția de neconstituționalitate, ridicată de primarul din Tuzla

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de primarul comunei constănţene Tuzla, Constantin Micu, în cazul căruia Agenţia Naţională de Integritate a întocmit un raport de incompatibilitate, scrie Mediafax.

În iulie 2013, ANI arăta că 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate, ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor SC RAJA SA Constanţa.

Vezi și: Bolcaș: Mandatul lui Iohannis ar putea fi pus în discuție

Printre aceştia s-a numărat şi Florin Constantin Micu, despre care ANI a susținut că s-a aflat în incompatibilitate în perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009. Constantin Micu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Constanţa, care pe 26 iunie i-a respins cererea, motivând că este neîntemeiată.

Situație identică pentru președintele ales

În baza aceluiaşi articol de lege a fost declarat incompatibil şi preşedintele ales, Klaus Iohannis, fost primar al municipiului Sibiu.

În 24 aprilie 2013, ANI a anunțat că a constatat incompatibilitatea în care s-ar fi alfat primarul Sibiului, Klaus Iohannis, întrucât a deținut simultan și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu - din 5 august 2010 - şi SC Pieţe SA - din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare al ANI şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a admis în principiu recursul, iar următorul termen în proces va avea loc în 14 ianuarie 2015.

Pe 21 noiembrie, Curtea Constituţională a anunţat, în şedinţă solemnă, validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României.

Citește și: Sergiu Andon: Mandatul lui Iohannis nu este pus în pericol

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel