CCR îi dă o lovitură lui Mazăre în cazul portului Constanța

Legea care permite transmiterea cu titlu gratuit a 20% din acțiunile deținute de stat la Portul Constanța către Consiliul Local al Municipiului este neconstituțională, a anunțat, joi, Curtea Constituțională a României.

CCR a admis cu unanimitate de voturi sesizarea formulată de Avocatul Poporului care a atacat în 9 septembrie actul normativ.

CCR a fost sesizată în acest caz de organizații sindicale și de președintele PDL Constanța, Gigi Chiru.

Mazăre, documente incendiare. Interesele lui Băsescu în Portul Constanța

Opoziția a acuzat că transferul pachetului de acțiuni către Consiliul Local al Municipiului Constanța urmărește să treacă portul sub controlul primarului PSD Radu Mazăre. Edilul social-democrat a respins acuzațiile, spunând că președintele Traian Băsescu are interese în Portul Constanța.

În prezent, Primăria Constanța are 20% din acțiunile portului, Fondul Proprietatea - 20%, iar Ministerul Transporturilor - 60%. Primăria Constanța a solicitat Guvernului modificarea structurii acționariatului, astfel încât administrația locală și statul să dețină câte 33% din acțiuni și 34% privații.

Premierul Victor Ponta a invocat o recomandare a Comisiei Europene conform căreia statul trebuie să dețină peste 51% din acțiuni.

"Răspunsul Comisiei Europene a fost că se recomandă, conform altor experiențe europene, ca statul român, într-o formă sau alta, autoritate publică centrală - Guvern, sau autoritate publică locală - să dețină peste 51%. În ceea ce eu am propus și se va face până la urmă, statul român - prin autoritate publică centrala - minister și locală - primărie, va deține chiar mai mult de 65%. Iar restul trebuie listat la bursă. Adică 15% din ceea ce are ministerul, eu consider că trebuie să fie scos pe bursă pentru că în acest fel Portul Constanta va putea să fie o companie transparentă, să atragă investiții și se va putea dezvolta. Acest lucru se va putea face după noiembrie, căci până la alegeri, orice vrei să faci, Băsescu oricum este contra. Trebuie să scăpăm de această veșnică frână care este Traian Băsescu", spunea Ponta în august anul curent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel