CCR, decizie cheie, care poate schimba, din nou, președintele României

Cei nouă judecători de la Curtea Constituțională vor lua, între cele două tururi ale alegerilor, o decizie care poate schimba președintele României. CCR se află, din nou, în poziția din vara anului 2012, când a influențat decisiv scena politică.

ICCJ stabilește, luni, 27 octombrie, când va  judeca recursul ANI în procesul cu Klaus Iohannis. Președintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat, însă, vineri, că în cazuri similare cu ale candidatului ACL instanța a hotărât să amâne verdictul până la o decizie a CCR asupra unui articol al Legii 161/2003.

Termen în procesul Iohannis/ANI, între cele două tururi

Ca urmare, s-ar putea ca termenul în procesul ANI vs. Iohannis să fie plasat în timp după decizia CCR, dar înainte de al doilea tur al prezidențialelor. Este important ca o decizie tranșantă să fie luată înainte de alegerea președintelui, pentru a nu risca haos politic sau social, dacă Iohannis e declarat incompatibil, după vot.

Este, deci, foarte probabil ca  IICJ să dea, luni, un termen între 2-16 noiembrie și nu pe 18 noiembrie, cum este stabilit în prezent.

Culmea, CCR a hotărât să judece excepția invocată de primarii incompatibili între cele două tururi de scrutin, pentru a nu influența alegerile. CCR a decis, în data de 8 octombrie, ca judecarea excepției să aibă loc pe 4 noiembrie. Exact între cele două tururi!

Citește și: Klaus Iohannis, proces cu ANI la ÎCCJ. Livia Stanciu: Sunt trei ipoteze

Iohannis, va fi sau nu va fi în turul doi?

Dacă judecătorii CCR admit excepția invocată de primari, Klaus Iohannis are cale liberă spre Cotroceni. Ba chiar primește un bonus electoral, putându-se victimiza, pe motiv că ANI l-a hărțuit degeaba. Dacă judecătorii CCR vor da dreptate ANI, Iohannis nu mai are nicio șansă. Riscă invalidarea sau suspendarea, dacă este ales, așa că nu va mai obține voturi în turul doi. Alți juriști susțin că judecătorii CCR pot decide chiar să-l elimine pe candidatul ACL de pe buletinele de vot, dacă ICCJ îl declară incompatibil.

De cealaltă parte, ANI susține că pe excepția invocată de primari ar trebui să se pronunțe o instanță de contencios administrativ, nu CCR, întrucât este o prevedere legală, nu una constituțională. În această interpretare, judecătorii ICCJ ar putea da un verdict care să nu țină seama de decizia CCR pe excepția de neconstituționalitate. Puțin probabil, după cum au decurs procesele, până acum, la ICCJ.

Nu este exclus nici ca judecătorii CCR  să respingă judecarea excepției și să trimită cazul direct la ICCJ, așa cum a cerut ANI.

În structura actuală a CCR, instituție unde judecătorii sunt numiți politic, se regăsesc patru membri trimiși de partidele din ACL, doi de PSD, unul de UDMR și doi de Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel