Cazuri de gripă sezonieră, cu tulpina AH1N1, confirmate în București

16 cazuri de gripă sezonieră, cu tulpina AH1N1, au fost confirmate în București. Medicii spun că este foarte probabil ca numărul cazurilor să fie mai mare, dar în cazul celorlalte persoane suspectate că au contactat virusul se așteaptă rezultatul analizelor de laborator.

Adrian Streinu Cercel, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș, a explicat, într-o intervenție telefonică în emisiunea "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3, realizată de Radu Tudor, ce trebuie să știe românii în aceste condiții: "În acest moment sunt până în 20 de cazuri, înregistrate și diagnosticate, pentru că nu orice gripă este investigată. Aș vrea să menționez că nu vorbim despre virusul pandemic din 2009, ci de un virus gripa sezonier. Cei care s-au vaccinat nu au niciun fel de problemă, iar cei care nu s-au vaccinat, evident sunt expuși riscului", a explicat Streinu-Cercel.

[citeste si]

Între timp, Ministerul Sănătăţii (MS), într-un comunicat publicat, duminică, pe site-ul instituției informează că s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel naţional de la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până pe 27 ianuarie, iar în acest moment nu există informaţii legate de iminenţa apariţiei unei epidemii de gripă.

'În acest moment nu există informaţii legate de iminenţa apariţiei unei epidemii de gripă. Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă şi fără tendinţă de creştere semnificativă. De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până în data de 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel naţional', se arată într-un comunicat citat, potrivit Agerpres.

Ce conține vaccinul gripal distribuit în acest an

MS susţine că numărul total de infecţii respiratorii acute este cu 8% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi săptămână din anul 2015 şi cu 11% mai mare decât cel din săptămâna precedentă.

'Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat iniţial un număr de 500 000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârşitul anului trecut cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc. Vaccinul gripal distribuit în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1', se menţionează în comunicat.

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale şi sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, gravide, personal medical, conform strategiei Ministerului Sănătăţii şi recomandărilor OMS şi ECDC.

'Având în vedere situaţia din Ucraina, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să se asigure că unităţile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică şi nespecifică a gripei şi să raporteze zilnic orice caz cu evoluţie şi simptomatologie asemănătoare gripei', informează sursa citată. Potrivit MS, în România, gripa este supravegheată în mod specific de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Începând din 28 septembrie 2015, CNSCBT emite rapoarte săptămânale privind evoluţia gripei şi semnalează Ministerului Sănătăţii situaţiile care pot pune problema evoluţiei epidemice a acestei infecţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel