EXCLUSIV  Cazul Dan Condrea, primele victime din politică

Laptopul lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, cu lista șpăgilor din sistem a produs primele victime din clasa politică.

Misterioasa moarte a omului de afaceri a ucis ultimele două săptămâni de campanie electorală. Duminică, șapte ghinioniști au fost surprinși în platoul TVR de un rating apropiat de zero. Principalele posturi de știri aveau, la aceeași oră, reconstituiri, martori, exclusivități legate de accident/crimă/sinucidere. Nici măcar staff-ul de campanie al necunoscuților de pe locurile 3-10 nu s-a putut dezlipi de subiectul zilei pentru a-și vedea candidatul în direct.

Cursa pentru trofeul Capitalei rămâne o cursă în trei: Firea, Predoiu, Nicușor Dan.

De ce nu poate renunța nici Predoiu, nici Dan?

Dacă Predoiu și Nicușor Dan își vor împărți electoratul de Dreapta, Firea câștigă fără probleme. Nicușor nu poate renunța, pentru că ar risca să iasă definitiv din joc. Cei care votează cu Predoiu, ca primar, pun ștampila și pe lista de consilieri a PNL. După retragerea lui Nicușor, lista USB nu mai are cum să treacă pragul de 5%, deci Nicușor nu mai poate ajunge nici consilier general, nici viceprimar, nici...nimic. Rămâne oengist. Ca Predoiu să ceară electoratului să-l voteze pe el ca primar, și lista USB la Consiliu, iarăși nu se poate. Vorbim de partidul Brătienilor sau USBrătienilor?

Mobilizare emoțională sau argumente raționale?

Campania lui Predoiu a mers pe argumente raționale, cum ar fi teoria votului util, și teoria votului politic: e nevoie de un partid mare în spatele primarului, care să susțină poziția acestuia la guvern, în Parlament etc.

Ce te faci că Dreapta a câștigat la președinție sau la primărie pe baza mobilizării emoționale?

Scandalul Condrea putea genera o emoție colectivă care să mobilizeze indiferenții (40-50% din electorat). Spectacolul media, inflamat de misterioasa ieșire din scenă a patronului Hexi, a trecut acum în zona policierului, în timp ce horror-ul din sălile de spital rămâne în plan secundar.

Jocurile sunt făcute?

Pe măsură ce se apropie data alegerilor, orice detonare, că e Hexi, că e o vreo arestare spectaculoasă, va fi privită cu circumspecție, ca un filmuleț lansat pe ultimii metri ai cursei electorale.

Un cutremur emoțional, care să-i scoată pe adormiți din casă și să-i aducă la urne pe hipsterii plecați la mountain bike, nu este exclus, dar e tot mai puțin probabil. La fel răsturnările de situație. Rămâne doar ca protagoniștii să se împiedice singuri, ca să se facă departajarea, la linia de final.    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel