Caz de gripă aviară depistat pe lacul Fortuna; peste 160 de păsări domestice sacrificate în Pardina

Medicii veterinari tulceni au identificat un nou caz de gripă aviară la o lebădă găsită moartă pe lacul Fortuna şi au sacrificat peste 160 de păsări domestice pentru prevenirea extinderii focarului de gripă aviară înregistrat la finele anului trecut într-o gospodărie particulară din localitatea Pardina, Delta Dunării. 

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă, a declarat marţi pentru Agerpres că pe data de 30 decembrie 2016 pe lacul Fortuna au fost găsite trei lebede moarte. 'La una dintre cele trei lebede a fost identificat H5N8, virusul gripei aviare cu înaltă patogenitate. Celelalte două lebede au murit din alte cauze', a afirmat directorul Tuchilă.

Lacul Fortuna, potrivit sursei, este monitorizat atât de medicii veterinari, cât şi de agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). În ceea ce priveşte focarul de gripă aviară din comuna Pardina identificat la finele anului trecut, medicii veterinari au sacrificat toate cele peste 160 de păsări domestice din gospodăria în care, în zilele de 28 şi 29 decembrie 2016, au murit 31 de găini şi curci.

Medicii veterinari, potrivit sursei, monitorizează starea de sănătate a păsărilor domestice dintr-o fermă situată în imediata vecinătate a focarului de gripă aviară H5N8. Ultimul focar de gripă aviară din judeţul Tulcea a fost înregistrat la finele lunii martie a anului trecut în insula Ceaplace din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, după ce în zonă au fost descoperite peste 100 de leşuri de pelicani creţi, specie de păsări protejată prin convenţiile internaţionale de mediu.

În perioada octombrie 2005-aprilie 2006, în 11 localităţi situate în zona de terasă a judeţului Tulcea, precum şi în Delta Dunării a fost identificat virusul gripei aviare H5N1, toate păsările domestice crescute în gospodăriile private din 12 localităţi fiind sacrificate. Decizia luată în cazul celei de-a 12 localităţi a fost explicată prin distanţa mai mică de 3 kilometri la care se afla faţă de o localitate focar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel