Câți bani are România de cheltuit în 2014 și cum i-a împărțit Guvernul

Ponta-sedinta-de-Guvern
Ponta-sedinta-de-Guvern

Premierul Victor Ponta a prezentat proiectul de buget pe 2014, aprobat în cadrul ședinței de Guvern de joi. Șeful Executivului a anunțat că bugetul total pentru anul viitor va fi de 230 miliarde de lei, dintre care 216 miliarde vor fi obținute din taxe și impozite, iar 14 miliarde va fi deficitul, adică, așa cum a explicat prim-ministrul, ”ceea ce consumăm mai mult decât producem la buget”.

Împărțirea bugetului, prezentată de premierul Ponta:

- aproape 47,7 sunt banii de salarii - categorii mari, 15 miliarde merg ca salarii pentru ceea ce în limbaj american  se numește law enforcement (MAI, STS. SPP, Ministerul Public ș.a). 10 miliarde sunt salarii pentru profesori și cadre didactice, 9 miliarde pentru tot ceea ce se plătește la nivel local, 7 miliarde salariile din sistemul medical și restul de 5 miliarde toate celelalte instituții și unități centrale

- 52 de miliarde din bugetul consolidat sunt banii pentru pensionari, 13 miliarde sunt din bugetul de stat transfer, 20 de miliarde plăți de asistență socială (șomaj, ajutoare, încălzire ș.a)

- 40 miliarde de lei pentru investiții, 16% din PIB (locale, centrale, fonduri europene)

- 15 miliarde dobânzi, 6 miliarde subvenții (mare parte pentru agricultură)

- 40 de miliarde bunuri de servicii pentru aparatul administrativ local și central

- 10 miliarde - transferuri plăți pentru structurile din care România face parte

Sănătatea are un buget de 30 miliarde de lei (cu 2,5 miliarde mai mult decât în 2013), iar CNAS a rămas cu 22,6 miliarde.

Premierul a precizat că vrea să transmită un mesaj pentru medicii tineri, care vor primi o bursă lunară neimpozabilă de 150 de euro (medici și farmaciști).

În domeniul educație, se va face realocarea a 300 miliarde de euro din programul operațional Transporturi și Mediu, iar salariile profesorilor debutanți din învățământul școlar vor crește cu 10%, iar cele ale profesorilor universitari la început de carieră se vor mări cu 6%.

- cu 10% vor crește subvențiile pentru cămine

- promovarea programelor europene privind garanțiile pentru tineri

- reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor sociale

- cota unică rămâne la 16%

- pensia medie a ajuns la 200 de euro - În 2014 vom primi circa 3 mld lei despăgubiri pentru învățământ, pentru restituirea proprietăților și alte tipuri de despăgubiri de pe urma Guvernului din 2010. - Inflație medie lunară de 2,4; curs mediu leu- euro - 4,45.

Prim-ministrul Victor Ponta a subliniat că avem o creștere economică care nu a fost luată în calcul și care depășește așteptările României și pe cele ale partenerilor internaționali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel