Cătălin Tolontan: DNA a început urmărirea penală în cazul "Gala Bute"

Foto: paginademedia.ro
Foto: paginademedia.ro

Jurnalistul Cătălin Tolontan a anunțat, vineri, că DNA a început urmărirea penală în cazul "Galei Bute".

"DNA a pornit urmărirea penală! Cercetările procurorilor au intrat în linie dreaptă și infracțiunile din MDRT ies una din alta precum păpușile rusești", își începe Cătălin Tolontan articolul postat vineri pe blogul său.

Vezi și: Gala Bute: Tolontan dezvăluie profitul uriaș. Cine a știut de bani

Procurorul de caz îi raportează doar Codruței Kovesi

Cătălin Tolontan scrie că procurorul de caz lucrează cu foarte puțini colaboratori în acest caz și îi raportează direct doar procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Dosarul este ţinut din scurt și extrem de secret. Procurorul de caz lucrează cu foarte puţini colaboratori. Doi comisari judiciari de superîncredere. Și îi raportează direct doar lui Kovessi. “Numai lui Kovessi”, insistă cineva care cunoaște derularea evenimentelor.

(...) “Ultimele audieri nu au fost de speriat, dar s-a insistat pe implicarea șefilor și pe aflarea celor care au pus la cale mecanismul”, povestesc oamenii. Mai pe înţelesul tuturor, procurorii i-au luat cu binișorul pe cei din MDRT, le-au arătat niște documente, le-au numit cîteva “infracţiuni crase” și cei implicaţi au prins să povestească", continuă jurnalistul.

S-a intrat în linie dreaptă

Cătălin Tolontan scrie despre "infracțiuni care se repretă" în cazul "Galei Bute" și prezintă una dintre acuzațiile din dosar: fraudă din fonduri europene.

Citește și: Gala Bute: Tolontan dezvăluie detalii incredibile despre circuitul banilor


"Cazul a intrat acum în linie dreaptă. “Urmărirea penală a început, dar ea nu a fost personalizată deocamdată”, spune o sursă. “E o urmărire penală in rem”. În perioada următoare vin cîteva lovituri de teatru. Există probe că au mutat banii dintr-o linie de buget pe alta numai ca să-i cheltuiască pur și simplu!

Din cele peste 2 milioane de euro, bani europeni și din bugetul național, prejudiciul care se va aduna la dosar este foarte mare. Practic, “în Gala Bute, discutăm despre infracţiuni care se repetă, care se succed”, descrie cineva care cunoaște faptele. Fraudă din fonduri europene e doar una din acuzații.

“Elena Udrea a fost cea care a insistat să se finanţeze Gala Bute, dar a avut grijă să nu semneze nimic”, confirmă o sursă. Precauţia ministrului se va dovedi inutilă, pentru că deja DNA are o experienţă de a cîștiga în instanţă cazuri în care beneficiarii reali ai infracţiunilor nu sînt prezenţi în acte. Iar ținta lor nu sînt doar cei care apar pe documente, ci mai ales cei care au orchestrat infracțiunea", mai scrie jurnalistul.

Vezi și: Tolontan: Curtea de Conturi confirmă jaful din RRA de la Gala Bute

Nu doar oameni din MDRT vor fi urmăriți penali

Cătălin Tolontan mai arată, în finalul articolului, că nu doar MDRT va avea oameni urmăriți penal, ci și alte ministere.

"În speța Galei Bute, de la început și pînă la sfîrșit, preocuparea a fost cum să scoată banii publici, indiferent de formă și de preţ, și să-i facă dispăruţi. Totul sub comanda Elenei Udrea. "Au început o infracțiune, apoi au pornit o alta...".

«Spre deosebire de lotul din cazul Ridzi, Udrea și ai ei au fost mai inteligenți, dar au și un mare dezavantaj. Banii au ajuns și în alte părți, au apucat să fie dați! Și ei au lăsat urme» Sursă a Gazetei

MDRT nu va fi singurul minister cu oameni care vor fi urmăriţi penal. Ministrul Ion Ariton nu se simte nici el prea bine. Iar "gașca fondurilor europene de la autorităţile de management", caracterizare făcută de mai mulţi oameni, va avea și ea "mari surprize".

Cînd? "Mai repede decît ar vrea unii"", își încheie articolul Cătălin Tolontan.

Citește și: Udrea, despre Gala Bute. "Acuzațiile pe care mi le aduc Tolontan și GSP..."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel