CANNES 2016. Cristian Mungiu, un nou succes pe Croazetă

Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie la Cannes, pentru filmul "Bacalaureat", la ceremonia ce a avut loc duminică seara, pe Croazetă.

Regizorul român a primit premiul ex-aequo, alături de francezul Olivier Assayas, acesta din urmă fiind recompensat pentru filmul "Personal Shopper".

Assayas a spus, în discursul său, că este recunoscător că împarte premiul cu un regizor pe care îl "admiră".

"Vreau să le mulțumesc actorilor și echipei mele, nu fac filmele singur (...) mulțumesc familiei mele care mi-a dat o direcție în viață", a declarat cineastul român pe scena de la Cannes.

El a atras atenția asupra stării cinematografului de artă, care "nu se simte foarte bine". "Cred că cinema-ul de autor a fost limitat la o nișă. Cinematografia de autor a continuat să existe și datorită Festivalului de la Cannes. Avem o mare responsabilitate", a spus Mungiu.

[citeste si]

"Bacalaureat" spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi, potrivit sinopsisului peliculei.

În rolurile principale sunt distribuiți actorii Adrian Titieni și Maria Drăguș. Ei îi au alături pe Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareș Andrici. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea este realizată de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Pădurețu. Director de film este Adrian Moroca, iar producător executiv, Tudor Reu.

Cristian Mungiu a primit în 2007 Palme d'Or, marele premiu al Festivalului de la Cannes, pentru pelicula "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile". S-a întors apoi în competiția festivalului cu "După dealuri", în 2012. Atunci, filmul său a primit două premii: cel pentru scenariu și cel pentru interpretare (Cristina Flutur și Cosmina Stratan).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel