Urmărește emisiunea live


Cannes 2015. "Corneliu Porumboiu – cu certitudine unul dintre cei mai originali cineaști apăruți în ultima vreme"

Am ales acest titlu decupându-l din cronica apărută în ediția on line, de azi noapte, a revistei Screen Internațional, cel dintâi semnal dat de de presa străină după proiecția filmului Comoara. 

Prezentat de directorul artistic Thierry Fremaux, cu obișnitul său patos, ca pe unul dintre cei care au determinat faima cinematografului românesc din ultimii zece ani, Corneliu Porumboiu a fost răsplătit cu ovații sacadate, care se armonizau cu ritmurile bubuitoare ale melodiei Life is life, din finalul peliculei.

Viața din film a fost bine înțeleasă de un ochi străin care a distins „subtilitatea observațiilor autorului nu nmai depre modul în care românii își privesc trecutul și își măsoară prezentul, dar și despre felul în care își educă fiii, despre respectarea legilor....Înșelător inocenta povestire morală îi va încânta pe unii spectatori, îi va pune pe gânduri pe alții și va genera o mulțime de argumente ce vor reuși să arate cu totul diferit.

Comoara demonstrează din nou că, deși sunt puține șanse să spargă ușile la malluri, Porumboiu este unul dintre cei mai originali cineaști apăruți în ultima vreme". Vecină de rând fiind cu o veche cunoștință, cunoscutul critic canadian Michel Coulombe și văzându-l atât de încântat, l-am rugat să-mi spună, la cald, o părere.

Citește și: Cannes 2015. Incestul pe înțelesul tuturor, mai ales al copiilor

S-a bucurat să-l regăsească pe cineastul nostru mai aproape de umorul absurd care l-a consacrat în A fost sau n-a fost iar modul în care regizorii români iau în răspăr instituțiile administrative i se pare de-a dreptul „fascinant".

„Să vezi poliția gata să caute un hoț pentru a da o mână de ajutor este halucinant". L-am întrebat cum i se pare finalul în care, de fapt, se inventează o comoară „ca la carte", ca în cărți, de dragul copiilor, al poveștilor. „Magic este primul cuvânt care îmi vine în minte". Nu mă îndoiesc că vor urma și altele, tot atât de sugestive, pentru că noul film al lui Corneliu Porumboiu, incitant, deconcertant pe alocuri, este cum nu se poate mai bine echipat pentru a inspira comentatorii.

Mâine, secțiunea Un certain regard își va anunța câștigătorii. Frumoasă încurcătură, să nu știi cine ai vrea să câștige dintre cei doi români, dintre Muntean și Porumboiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel