Canadienii au ieșit în stradă pentru legalizarea marijuanei

marijuana
marijuana

Mii de persoane s-au adunat duminică în principalele oraşe din Canada pentru a cere legalizarea consumului de canabis, relatează AFP.

Aceste adunări, denumite manifestaţiile '420', au avut loc la Vancouver, Montreal, Toronto şi Ottawa. În capitală, manifestaţia s-a desfăşurat chiar pe peluza din apropierea Parlamentului.

În fiecare oraş, formaţii de muzică au animat adunările, la fel ca la Festivalul de la Denver, oraş din statul american Colorado, care are loc de asemenea în aceeaşi zi şi care, în acest an, s-a desfăşurat în contextul liberalizării consumului de canabis la 1 ianuarie.

La Montreal, adunarea s-a desfăşurat sub supravegherea forţelor de ordine, în timp ce la Ottawa sau Vancouver, un lanţ de pizzerii a profitat de eveniment pentru a-şi face reclamă oferind o felie de pizza fiecărui participant.

'420' este o referinţă nord-americană, a cărei legendă este cel mai des atribuită tinerilor care îşi dădeau întâlnire în fiecare zi la 16.20 pentru a fuma canabis în anii '70.

VEZI ȘI: Decizie istorică în România privind marijuana

De câţiva ani, la fiecare 20 aprilie, la ora 16.20, susţinătorii legalizării canabisului cer o relaxare a legislaţiei pentru a permite consumul în scop recreaţional.

Luna trecută, guvernul conservator din Canada a deschis uşa unei relaxări a legii care interzice consumul de canabis, fără a vorbi însă de o dezincriminare, aşa cum propun Partidul Liberal şi liderul său, Justin Trudeau. Conservatorii au propus amendarea persoanele asupra cărora este găsită o cantitate mică de canabis, în locul trimiterii lor în judecată.

Totodată, mii de susţinători ai consumului de marijuana s-au adunat în weekend în statele americane Colorado şi Washington, pentru celebrarea anuală a culturii canabisului, prin marşuri, concerte şi expoziţii. Colorado şi Washington sunt primele două state americane care au legalizat marijuana în scopuri recreaţionale.

Votanţii din cele două state au aprobat prin scrutin în 2012 iniţiativa de a permite posesia şi consumul personal de marijuana de persoanele de cel puţin 21 de ani în scopuri recreative, deşi consumul public rămâne interzis. Ambele se numără printre cele 20 de state care au eliminat deja sancţiunile penale pentru folosirea de marijuana în scopuri medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel