Calcul acciză 2015. Vezi ce curs a stabilt BCE

Banca Centrală Europeană  a stabilt cursul pentru care se poate calcula accizele pentru anul 2015. Important este de știut dacă Guvernul îl va folosi sau nu, deoarece  anul trecut, a ignorat cursul BCE şi a recurs la un curs cu 30 de bani mai mare chiar evident în dezavantajul plătitorilor de accize.

Banca Centrală Europeană a stabilit, pe 1 octombrie,  un curs de 4,4093 lei  pentru euro. Deşi cursul anunţat de BCE este mai mic decât cel luat în calcul anul acesta, nici până acum nu se ştie dacă va rămâne bătut în cuie şi dacă românii se vor bucura de o ieftinire a produselor accizabile, precizează Digi 24.

La Finanţe se analizează şi acum modalitatea de calcul. Poate rămâne formula de anul trecut sau poate fi schimbată, spune ministrul.

„Avem un grup de lucru care analizează mai multe versiuni şi în momentul în care vor finaliza modul de calcul al accizei, dacă rămâne la fel sau nu", a declarat Ioana Petrescu.

Citește și: VICTOR PONTA. "În ultimii ani a existat o POLITICĂ de PRIGONIRE a oamenilor de afaceri"

Autorităţile nu ştiu încă modalitatea de calcul a accizelor în 2015. Până anul trecut, accizele se calculau la cursul BCE din 1 octombrie. Însă în 2013, pentru că leul era prea puternic şi era nevoie de bani la buget, Guvernul a recurs la un artificiu. A luat în considerare cursul din 2012 pentru că era mai mare decât cel al BCE ( şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, de 4,77%). Aşa că accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.

Economiştii se aşteaptă ca Executivul să îşi calculeze propriul curs, la fel ca anul trecut, şi să nu mai ţină cont de valoarea anunţată de Banca Centrală Europeană.

În primele şapte luni s-au adunat din accize aproape 13 miliarde de lei, cu 11% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Accizele se plătesc la carburanţi, tutun, alcool şi cafea.

Calculul accizei în 2014

- cursul din 2012

- rata inflației 4,77%

- noul curs 4,73 bani

sursa: Ministerul Finanţelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel