Buget Apărare: Ungaria și Bulgaria sfidează NATO. Ce țări își țin promisiunea din Țara Galilor

Majoritatea țărilor din promixitatea Rusiei, între care și România, își respectă promisiunea făcută la summit-ul NATO din Țara Galilor de a crește bugetul alocat Apărării în 2015, arată un studiu al think-thank-ului European Leadership Network. Excepție fac Bulgaria și Ungaria, care anul acesta dau mai puțini bani din bugetul național pentru acest sector.

Principalele concluzii ale studiului think-thank-ului, care acoperă 14 state NATO:

• Estonia este singurul stat care va cheltui 2% din PIB pentru Apărare în 2015;

• Șase țări își reduc cheltuielile alocate Apărării în 2015. Aici sunt incluse două dintre statele care dedică cele mai mari sume acestei zone, Germania și Marea Britanie, cărora li se adaugă Italia, Canada, dar și două state din Europa Centrală și de Est, Bulgaria și Ungaria;

• Franța își menține în 2015 cheltuielile pentru Apărare la același nivel ca anul trecut;

• Polonia va aloca mai mulți bani pentru Apărare anul acesta, dar eșuează în a atinge ținta de 2% stabilită consensual în Țara Galilor;

• Într-o sitauție similară Poloniei se află România, Norvegia, Olanda, Lituania și Letonia.

Decizie strategică pentru România: Comandament NATO la București

România și promisiunea de la Newport

România a trecut rapid la fapte pe fondul crizei din Ucraina și în 2015 alocă 1,7% din PIB pentru Apărare, cu 0,3% mai mult decât în 2014. 

De altfel, subiectul creșterii financiare pentru Apărare a făcut obiectul unor consultări politice la Palatul Cotroceni, desfășurate în ianuarie la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. În urma acestor întâlniri, toate partidele parlamentare s-au angajat ca, indiferent de cine va fi la guvernare, România să atingă ținta de 2% din PIB alocați bugetului Apărării.

SUMMIT NATO 2014 ȚARA GALILOR: Cameron: Construim o forță de reacție rapidă cu comandamentul central în Polonia

Cazurile Bulgariei și Ungariei

În ciuda promisiunilor publice, două dintre vecinele României, Ungaria și Bulgaria, nu au ca prioritate Apărarea în 2015.

Ungaria va aloca în 2015 0,79 miliarde de dolari (0,75% din PIB) pentru Apărare, în comparație cu 1,03 miliarde de dolari în 2014. 

În același timp, Bulgaria reduce suma de 604 milioade de dolari (1,3% din PIB) oferită bugetului Apărării în 2014 până la 565 milioane de dolari în 2015.

Atât în cazul Ungariei, cât și în cel al Bulgariei, tăierea cheltuielilor se va traduce în reducerea numărului personalului militar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel