Brzezinski spune cine ar trebui să fie viitorul șef al NATO

US-SAUDI-BRZEZINSKI
US-SAUDI-BRZEZINSKI

Politologul Zbigniew Brzezinski crede că un polonez ar fi o alegere bună pentru postul de secretar general al NATO după ce mandatul actualului șef al alianței, danezul Anders Fogh Rasmussen, va expira în luna iulie a acestui an.

Fostul consilier a declarat pentru agenția de presă PAP, cu prilejul aniversării a 15 ani de când Polonia a devenit membru NATO, că ”poate recentele evenimente din Ucraina sunt o confirmare a faptului că un secretar general al NATO energic și bine-informat - sensibil la problemele și potențialele riscuri (ale regiunii - n.r) - ar fi o alegere foarte bună. Dar dacă nu de data aceasta, poate următoarea dată”.

Mandatul de cinci ani al lui Rasmussen expiră în luna iulie a acestui an, iar Brzezinski crede că un candidat precum ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, ar putea fi o opțiunea pentru conducerea alianței militare, conform thenews.pl.

Potrivit unor surse diplomatice, citate de site-ul DeCe News într-un material din 21 aprilie 2013, numele președintelui României, Traian Băsescu, este vehiculat în cancelariile occidentale drept un pretendent puternic la funcția de secretar-general al NATO. Administrația prezidențială a negat intenția președintelui de a candida pentru această funcție.

Polonia, Cehia și Ungaria s-au alăturat NATO în 1999.

Brzezinski,consilier pe probleme de siguranță națională al președintelui Jimmy Carter, spune că un ”gard” solid între superputeri ar putea stabiliza relațiile pe termen lung. ”Există o veche expresie americană: relații bune există între vecinii cu garduri solide”, a spus politologul, care a adăugat că evenimentele recente din Ucraina arată că ”Rusia încă mai este agresivă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel