Britanicii renunță la Brexit. Demisia lui Cameron răstoarnă referendumul

Presa britanică a preluat o teorie pusă în circulație pe Facebook, considerând că scenariul este unul corect. Potrivit acestuia, decizia premierului David Cameron de a demisiona înainte de activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona are implicații mult mai mari decât se părea, la o primă vedere.

Prin această mișcare, Cameron i-a eliminat de pe scena politică pe liderii conservatori care au susținut Brexit-ul. Mai mult, este posibil ca Brexit-ul să nu se mai producă. Prin demisia sa, Cameron poate anula rezultatul referendumului și distruge cariera politicienilor tip Boris Johnson, scrie The Independent.

Cine activează Articolul 50?

În timpul campaniei pentru referendum, Cameron a amenințat că un vot Leave va duce automat la activarea articolului 50, pentru părăsirea UE. Populiștii au mizat pe această declarație, ca răspunderea să-i revină premierului în funcție. Cameron, demisionând fără să activeze articolul 50 pune cartoful fierbinte în mâna succesorului la conducerea partidului.

Ori, niciun lider nu se simte în stare să facă facă provocărilor administrative (schimbarea legislației, negocieri dure cu UE, emiterea a milioane de noi pașapoarte, gestionarea crizei economice inevitabile) sau politice (desprinderea Scoției și Irlandei, pierderea Gibraltarului).

Referendumul, doar consultativ. Alegerile anticipate, o soluție

Referendumul este doar consultativ, Parlamentul având decizia finală. Cel care câștigă alegerile interne din Partidul Conservator, care deține majoritatea parlamentară, devine premier. Noul lider, fie refuză să activeze Articolul 50, deci este terminat politic, pentru că a mințit în campanie, fie îl activează și va fi responsabil pentru prăbușirea Marii Britanii.

Conducătorii campaniei pro-Brexit nu vor avea curajul să recunoască public că desprinderea de UE nu este posibilă fără suferințe și distrugeri uriașe în economie. În acest context, ar putea fi activat un scenariu avansat de BBC înainte de referendum: se declanșează alegeri anticipate, pentru un nou Parlament, împuternicit prin vot să ignore rezultatul referendumului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel