BREXIT. Năstase: Germania a câştigat războiul cu Marea Britanie

BREXIT. Adrian Năstase, fost ministru de Externe al României, a comentat, la Ediţia Specială de la Realitatea TV, moderată de Alexandru Cumpănaşu şi Claudiu Popa, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi efectele pe care acest eveniment le va avea.

Adrian Năstase a precizat, că, deşi sună cinic, e clar că "Germania a câştigat, după 70 de ani, războiul cu Mare Britanie".

"Sigur, sunt surprins de Brexit. Nu am urmărit atât de atent evoluţiile şi campania pentru referendum, dar raţional, erau mai curând aşteptări legate de un răspuns favorabil rămânerii în UE. Am învăţat, în anii aceştia de politică, că de fapt la un referendum populaţia nu răspunde la întrebarea pusă, ci unor frustrări legate de numeroase alte chestiuni, de politică internă, dimensiunea emoţională contează şi aglutinarea acestor elemente a dus la aceste rezultate.

Practic, dacă facem comparaţie cu Urzeala Tronurilor, Marea Britanie e împărţită în două regate, cel de nord şi el de sud, ....aş titra, pentru emisiune, mai degrabă, Cod Portocaliu în UE. Pentru că e începutul unui efect de bulgăre de zăpadă şi e extrem de important să ne imaginăm toate efectele care vor urma.

Această decizie britanică evidenţiază o mare frondă în UE şi revigorarea unui concept de suveranitate naţională. Uitaţiv-ă ce se întâmplă în grupul Visegrad, se încearcă redefinirea unor relaţii cu Bruxelles-ul. Noi rămânem disciplinaţi.

Vedem că, după 70 de ani, Germania a câştigat războiul cu Marea Britanie. E clar că Germania va controla zona europeană iar Marea Britanie se va îndrepta spre Commonwealth, pornind şi de la ideea că piaţa europeană a fost deja ocupată, mâna de lucru nu mai este aşa ieftină.

Sunt probleme: va continua limba engleză să fie limba oficială la Bruxelles? Poate, în numele Irlandei. Politica internă de uniformizare a Europei dusă de la Bruxelles a dus la o mare nemulţumire şi la un drum în marşarier.

(...) Premierul britanic cerea ca nivelul alocaţiilor pentru copiii români să fie la nivelul alocaţiilor din România, dar nu cerea ca taxele plătite de părinţi să fie la acelaşi nivel ca în România.

Americanii, după Brexit, vor avea mai puţină influenţă în interiorul Uniunii Europene", a mai spus Adrian Năstase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel