Borza: Trebuie să răspundă penal sau patrimonial

Administratorul judiciar de la CET Govora, Remus Borza, a declarat joi că toţi cei care au prejudiciat societatea şi statul român trebuie să răspundă penal sau patrimonial.

'Toţi cei care au prejudiciat CET Govora sau statul român trebuie să răspundă patrimonial sau penal, după caz. Nu orice contract civil sau comercial este ilicit, prejudiciabil şi penal şi nu orice contract reclamă o descindere în forţă a instituţiilor statului sau a parchetelor.

În ceea ce priveşte cazul de faţă e vorba despre un contract încheiat în urma unei proceduri de licitaţie, achiziţie publică, derulat la sfârşitul anului trecut, privind achiziţia unei cantităţi de 90.000 de tone de cărbune în completarea stocului propriu de cărbune, care, de fapt, era zero. Chiar dacă anul trecut în primăvară s-au transferat trei mine de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia către CET Govora, respectiv Panga, Berbeşti şi Alunu, din cauza unui management deficitar şi a unor intruziuni politice şi sindicale stocul pentru iarnă era zero. Exista doar stocul de la rezervele statului, de care nu te atingi decât în caz de urgenţă şi la un preţ de două ori mai mare', a precizat Borza.

Măsura a fost corectă

Potrivit lui Borza, în aceste condiţii măsura a fost corectă, ca decizie de oportunitate: s-a aluat hotărârea de a se achiziţiona o cantitate de cărbune pentru a asigura atât producţia de energie şi a aburului industrial pentru agenţii economici de pe platforma Oltchim şi USG, cât şi pentru a asigura livrarea agentului termic pentru populaţie.

'A fost o licitaţie publică, a fost un singur ofertant, s-a încheiat contractul pentru livrarea a 90.000 de tone de cărbune la un preţ de 95 lei/tonă', a precizat Remus Borza. Problema a intervenit în neconcordanţe între avize şi facturi în livrarea mărfii, spune Borza, motiv pentru care în cursul zilei de joi, mai multe echipe ale poliţiei, ANAF şi Parchetului au descins la sediul societăţii. Mai multe percheziţii au loc joi dimineaţa în judeţele Vâlcea, Argeş, Gorj şi Mehedinţi, efectuate de Serviciul de Investigare a Fraudelor Vâlcea, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel