Boli sexuale care pot duce la infertilitate

Multe boli cu transmitere sexuală (BTS) provoacă infertilitate, sau alte probleme care te pot împiedica să duci o sarcină până la capăt.

Care sunt acele boli sexuale care provoacă infertilitate şi cum te poţi proteja pentru mai târziu.
 

Chlamydia

Infectarea cu această BTS este greu de depistat de persoana în cauză, astfel încât mulţi oameni trăiesc cu ea o viaţă întreagă şi nu ştiu de ce nu au putut avea copii. Netratată, chlamydia poate duce la sarcini extrauterine (care pot fi fatale pentru mamă), sau chiar la infertilitate.
Boala este silenţioasă, fără simptome şi poate fi detectată cu siguranţă numai la un control ginecologic.
Deşi este o infecţie bacteriană, această BTS nu dispare cu totul, sau apare din nou, mai ales dacă cuplurile nu se tratează împreună.

Gonoreea

Chiar dacă indirect, gonoreea poate duce la infertilitate deoarece produce inflamaţii în corpul persoanei infectate. Astfel, femeia infectată cu gonoree dezvoltă o BIP (boală inflamatorie pelvină) care poate afecta trompele uterine.

Citește și: Infertilitatea, cauze frecvente

Alte BTS care provoacă infertilitate

Nu doar Chlamydia şi gonoreea duc la infertilitate dacă rămân netratate. Orice boală cu transmitere sexuală, orice infecţie în zona intimă, infecţie urinară gravă, sau infecţie a organelor genitale feminine poate duce la inflamaţii cronice.
Boala Inflamatorie Pelvină (BIP) are multe cauze şi poate să ducă la înfundarea sau defectarea unora dintre părţile componente ale aparatului reproducător.
Cu alte cuvinte, chiar dacă nu ai o boală gravă, sau o BTS, nu înseamnă că trebuie să ignori simptomele din zona intimă. Poate că nu te afectează prea tare pe moment, dar, în timp, te pot împiedica să rămâi însărcinată sau să duci o sarcină până la capăt fără probleme.

Incurabil nu înseamnă că nu există tratament

Doar pentru că ai fost diagnosticată cu o boală cu transmitere sexuală care este incurabilă, nu înseamnă că nu îţi poţi proteja partenerul, sau că nu îţi poţi îmbunătăţi calitatea vieţii şi şansele de a avea copii sănătoşi.
Fiecare BTS are variante de tratament care vindecă sau reduc riscul de infectare a altor persoane. În plus, folosirea prezervativului ajută mult la reducerea răspândirii acestor boli, deşi nu toate sunt 100% oprite de această metodă contraceptivă (herpesul şi HPV se iau şi prin contact piele pe piele, nu doar prin contact intim).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel