Bogdan Chirieac: Traian Băsescu anunță oficial confruntarea cu "sistemul"

Dispută aprinsă între Traian Băsescu și Bogdan Chirieac la România TV, subiectul fiind postarea fostului președinte în care definește "sistemul".


În cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea moderată de jurnalistul Victor Ciutacu, Traian Băsescu a oferit câteva explicații legate de ce a scris pe pagina sa de socializarea despre definirea "sitemului".

"V-am dat o definiție a sistemului așa cum am înțeles-o eu și am avut-o în cap tot timpul. Nu l-am descoperit acum. Vă dau o interpretare a mea despre formularea "sistem". Dacă vreți să o folosiți, bine, dacă nu, nu.  Eu am exprimat o definiție care vine dintr-o experiență și atât. L-am descoperit când eram ministru în guvern, l-am descoperit când eram în opoziție ca parlamentar, l-am descoperit când am fost primar general, l-am descoperit când am fost președinte al țării și a fost același tot timpul. Definiția pentru mine este neschimbată", a declarat Traian Băsescu.

Băsescu, sfat pentru Iohannis

Fostul președinte are și un sfat pentru succesorul său de la Cotroceni, legat de "sistem".

"Experiența ca președinte mă face să știu și unde ar trebui umblat la "sistem". Dar nu poți să umbli de la Cotroceni. Iar Iohannis dacă va face greșeala să creadă că poate schimba "sistemul" de acolo se înșeală. Va trebui să-și găsească un premier puternic care trebuie să înțeleagă foarte bine "sistemul" și să-l redirecționeze. Din Executiv se schimbă sistemul", a adăugat fostul președinte.

Chirieac, întrebare-cheie pentru Băsescu

Analistul politic Bogdan Chirieac i-a adresat fostului președinte o întrebare : ”Acest sistem este nociv pentru România?”.

"Nu împinge la progres, a răspuns Băsescu. N-aș spune că este nociv, el ține niște echilibre, dar nu împinge țara spre progres, pentru că la stadiul de dezvoltare a capitalismului în România acest sistem încă nu are conștiința că este coloana vertebrală a țării de fapt și că el are prima obligație a progresului rapid". 

Pe de altă parte, la remarca analistului politic potrivit căreia a avut colaborare foarte bună cu premierul Emil Boc, Traian Băsescu a reacționat: "Un președinte nu iese să-și spună toate ofurile legate de "sistem". Vă pot spune că nu am colaborat întotdeauna foarte bine. Au fost între mine și o parte din "sistem" elemente de tensiune foarte puternice”.

Sistemul mi-a blocat legile în Parlament

”De exemplu, în 2006, s-a lucrat la Cotroceni împreună cu toate structurile de securitate națională o nouă legislație a securității naționale. Tot sistemul, de teamă pentru că șefii importanți ai sistemului treceau prin decretele președintelui, a spus da, ne facem civili, terminăm cu gradele, facem o lege în care să fie o autoritate unică de control... Legile au fost date Guvernului, Guvernul le-a trimis la Parlament. Am convingerea că din 2006 și până am plecat, sistemul a fost cel care a spus la Parlament: "Lăsați cu legile alea: cu demilitarizarea structurilor de securitate, cu demilitarizarea serviciilor, cu controlul servicilor". Proiectele de legi sunt la Parlament, ca să reușești îți trebuie un parteneriat cu Parlamentul, iar eu, după ce am condamnat comunismul, am intrat într-un conflict frontal cu cea mai mare parte a Parlamentului, pentru că Parlamentul nu a înțeles importanța unei justiții independente. Eu am scris depre "sistem" ca să nu facă nimeni o confuzie", a subliniat fostul președinte.

Citește și: Traian Băsescu definește "SISTEMUL"

În urma celor declarate de fostul preșdinte, analistul politic Bogdan Chirieac a concluzionat: "Știți ce face dl Băsescu cu această definiție? A anunțat oficial confruntarea dintre el și "sistem". Traian Băsescu și-a definit cu precizie adversarul, iar intervenția pe care a făcut-o acum a fost să sublinieze acest lucru". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel