România așteaptă trupe NATO. Aurescu, despre anunțul lui Rasmussen

România își pregătește strategia pentru summit-ul NATO organizat la 4 și 5 septembrie în Țara Galilor, unde speră să primească un răspuns afirmativ la solicitarea Bucureștiului privind o prezență NATO permanentă pe teritoriul țării.

Problema unor baze NATO în regiune a devenit stringentă ca urmare a crizei din Ucraina. Dintre toate țările membre NATO, Polonia și țările baltice au cerut cu cea mai mare insistență noi garanții de securitate, de teamă că vor fi următoarele victime ale agresivității ruse. 

Solicitările fostelor republici sovietice s-au lovit săptămâna trecută de un refuz categoric al cancelarului german Angela Merkel. Deși a subliniat că NATO va respecta articolul 5 din Tratatul NATO, șefa guvernului de la Berlin a exclus varianta unor baze permanente în Europa de Est sub auspiciile alianței nord-atlantice.

Merkel a fost însă contrazisă câteva zile mai târziu de șeful NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a declarat într-un interviu pentru cinci ziare europene că NATO va amplasa baze militare în flancul estic al alianței.

Rasmussen: NATO va amplasa baze permanente în Europa de Est

"Evident că România poate fi o potențială gazdă", a declarat pentru DC News secretarul de stat pentru afaceri strategice al Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

El a precizat că autoritățile române se pregătesc pentru summit-ul NATO din Țara Galilor, eveniment la finele căruia se vor putea da răspunsuri lămuritoare cu privire la chestiunea bazelor NATO.

"Sunt diferite nuanțe în formulări. Ceea ce este important este să fie o prezență permanentă NATO. Prezența permanentă NATO poate să îmbrace diverse forme. Termenul de bază în sine poate fi folosit într-un sens mai larg sau într-un sens mai restrâns", a mai spus secretarul de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel