Băsescu îl critică pe Iohannis după ce Putin a amenințat România

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că şeful statului, Klaus Iohannis, trebuia să dea o replică la afirmaţiile lui Vladimir Putin ca 'de la preşedinte la preşedinte', având în vedere că liderul Federaţiei Ruse a ameninţat direct România, dar printr-o 'minciună'.

'Să explicăm puţin care a fost declaraţia lui Vladimir Putin şi în ce context. Vladimir Putin, vineri, se afla la Atena împreună cu premierul Greciei şi, într-o declaraţie de presă, ameninţă România în mod direct, cu perspectivă şi pentru Polonia, pentru că am instalat pe teritoriul ţării noastre elementele scutului antirachetă. Iar Polonia, pentru viitor, pentru că la ei abia a început construcţia. Sigur că ar fi fost necesară o reacţie imediată, având în vedere că, de data asta, nu mai vorbea vreun trepăduş, ci însuşi preşedintele Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse. Era necesară o reacţie de la preşedinte la preşedinte', a declarat fostul preşedinte, duminică, la România Tv.

Băsescu a explicat că o astfel de poziţie din partea lui Klaus Iohannis era necesară pentru că 'în lipsa unei reacţii, mesajul lui Putin s-a dus direct către populaţia noastră'. 'Mesajul lui Putin a fost unul de ameninţare, că România şi populaţia din România a intrat în raza de acţiune a armatei Federaţiei Ruse, atenţie, nu a spus a rachetelor. Deci, şi-a ponderat puţin declaraţia, dar trimiterea era clară. Aici este marea minciună a lui Vladimir Putin şi pe mine m-a dezamăgit. M-a dezamăgit Putin. De ce ? Pentru că minţea. Ce se întâmplă ...în momentul în care România a intrat în NATO, ea a devenit ţintă a sistemului militar al Federaţiei Ruse. (...) Ceea ce am făcut noi acceptând instalarea pe teritoriul României a elementelor de scut antirachetă a fost să ne apărăm de aceste ameninţări care au devenit reale din momentul în care noi am intrat în NATO. Având în vedere că Iohannis sigur ştie lucrul acesta - sau ar trebui să-l ştie - trebuia o reacţie de la preşedintele României. O reacţie extrem de dură, în care să arate românilor în primul rând că, de fapt, Putin minte. Că România era ameninţată dinainte de a avea pe teritoriu scutul. Şi să-i replice lui Putin la agresivitate. Este nepermis ca atunci când un şef de stat ameninţă un stat ca România şeful statului român să nu reacţioneze', a afirmat preşedintele PMP.

Preşedintele rus Vladimir Putin, a avertizat vineri România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american pe care Moscova îl consideră o ameninţare, transmite Reuters.

'Dacă ieri, în aceste zone din România, oamenii pur şi simplu nu ştiau ce înseamnă să fii în raza de acţiune, de astăzi suntem forţaţi să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea', a declarat Vladimir Putin la Atena, într-o conferinţă de presă, organizată în comun cu premierul grec, Alexis Tsipras.

'În aceeaşi situaţie se află şi Polonia', a continuat preşedintele rus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel