Băsescu-Boc, cel mai prost MTO din Europa

basescu boc
basescu boc

MTO- termenul care a pus în dificultate discuția Traian Băsescu-Victor Ponta. Dincolo de discuția pe reducerea CAS cu 5% și necesitatea acoperirii a șase miliarde RON pentru scăderea deficitului bugetar ESA de la 2,2% din PIB anul acesta la 1,4% din PIB anul viitor, președintele a uitat ceva. 

În perioada guvernului Boc, MTO a fost cel mai prost din Europa. "Povestea începe așa. Pe 2 martie 2012, prin președinte, România semna Tratatul Fiscal, alături de alte 24 de state europene. Prin acest Tratat, România se obliga să respecte regulile fiscale impuse și să atingă ținta de deficit bugetar structural de 0,7%, mai apoi 1% din PIB în 2014", scrie Cristian Socol, pe blogul Adevărul

El adaugă: "La începutul lunii iunie, la trei zile după instalare, noul ministru de Finanțe semnează și trimite MTO cu traiectoria de ajustare/țintele de deficit negociate de vechea guvernare cu Comisia Europeană. Spre finalul anului, noul ministru de Finanțe și secretarul de stat merg și negociază atingerea țintei de deficit structural de 1% din PIB în 2015 (...) În tot acest timp, majoritatea țărilor europene își negociază și renegociază țintele de ajustare fiscală astfel încât să combine consolidarea fiscală cu stimularea economiei reale și crearea de locuri de muncă".

VEZI și: Probe compromițătoare pentru Traian Băsescu și Codruța Kovesi, dispărute

Cristian Socol continuă cu o întrebare: "De ce am urmat noi exemplul total inadecvat al unor țări recunoscute pentru strictețea bugetară, cu structuri economice mult diferite de cea a noastră? Ia uitați România cu o datorie de 40% din PIB trebuie să atingă deficit structural de 0,7% în 2014 (renegociat la 1% din PIB în 2015), Austria cu o datorie de 80% din PIB trebuie să atingă deficit structural de 0,5% din PIB în 2016, Belgia cu o datorie de 101% din PIB trebuie să atingă ținta de deficit structural în 2017, Franța cu o datorie de 96% din PIB va atinge tinta de deficit structural de sub 0,5% din PIB în 2017, Ungaria cu o datorie de 80% din PIB va atinge țința de deficit structural de sub 0,5% din PIB în 2018, Italia cu o datorie de 130% din PIB va atinge ținta de deficit structural de sub 0,5% din PIB după 2016 (inițial se angajase pentru 2014), Polonia cu o datorie de 50% din PIB va atinge ținta de deficit structural de sub 1% din PIB în 2018, Portugalia cu o datorie de 130% din PIB va atinge ținta de deficit structural de sub 0,5% din PIB după 2017, Spania cu o datorie de 100% din PIB va atinge ținta de deficit structural de sub 0,5% din PIB după 2017". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel