Băsescu, atac violent la Putin și o înțepătură pentru Obama

Președintele Traian Băsescu insistă că liderul rus Vladimir Putin este interesat de "gurile Dunării", dar nu mai are puterea să acționeze din cauza problemelor economice. 

Pe parcursul celor două ore ale conferinței de presă-eveniment susținută la Cotroceni, președintele Traian Băsescu s-a referit în mai multe rânduri la Rusia, pe care a calificat-o drept un factor destabilizator.

"Dacă privim la ce se întâmplă în regiune, la agresivitatea vecinului nostru de la răsărit, a d-lui președinte Putin și a armatei sale, vă asigur că România este un stat sigur. Pentru România nu există riscul unei invazii, unei destabilizării proiectată la Moscova. Asta nu pentru că Putin nu este interesat de România, este. Dar România este într-o alianță, are un parteneriat strategic cu SUA", a spus președintele.

Băsescu: Putin are dorință, nu și putință

Solicitat de un jurnalist să transmită un mesaj Rusiei la final de mandat, Băsescu că "mesajele noastre nu merg la Moscova, mai ales când vine vorba de Moldova".

"Eu voi continua să consider că Federația Rusă e un risc pentru securitatea Ucrainei, a Moldovei și al României. Riscul nu înseamnă că vreodată Rusia s-ar putea gândi să invadeze România, dar țintește gurile Dunării indiscutabil. Uitați-vă în Crimeea, distanța până în Transnistria și Chilia e de 300 km. Rusia e un risc pentru securitatea regională", a declarat șeful statului.

Ultima conferință de presă a președintelui României: Îi predau lui Iohannis o țară gata să intre în Schengen

În ceea ce privește o posibilă acțiune a Rusiei împotriva României, Băsescu a arătat că Moscova are "dorință", dar nu și "putință", asta deoarece "între timp a ajuns țiteiul de la 110 dolari la 60 și 50% din resursele financiare ale Rusiei provin din țiței și gaze".

Traian Băsescu l-a criticat subtil și pe președintele american Barack Obama, sugerând că Administrația sa a făcut abuzuri în numele securității naționale, referire la controversatul program de monitorizare al NSA.

"Nu există imperativ mai mare pentru un șef de stat decât securitatea. Ce va spune oricare dintre noi, fie că sunt eu sau oricare șef de stat, va spune da, dar din aceste imperative să nu se facă abuzuri. Sau, dacă aș fi președintele Obama, aș spune să nu se mai facă abuzuri", a spus președintele Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel