Avocatul care a aflat planul lui Isărescu, dezvăluire bombă. Vasilescu: Atenție, sunt 10 milioane de români

Avocat-Gheorghe-Piperea
Avocat-Gheorghe-Piperea

Banca Națională a României se pregătește de rezoluție bancară.

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat ce înseamnă acest procedeu.

"Ca sa salveze de la faliment bancile sistemice, BNR va institui o procedura similara falimentului prin beneficiile pentru banca, dar total opusa falimentului prin lipsa oricarei restrictii si sacrificii pentru banca. Procedura antreneaza, insa, severe sacrificii si jertfe ale drepturilor si ale proprietatii creditorilor bancii, inclusiv - sau mai ales - deponentilor. 

In perioda rezolutiei, la adapostul efectului de inghetare a executarilor silite dinspre creditori si al efectului de oprire a cursului dobanzilor si penalitatilor (o creanta de 100 de mii ramane 100 de mii indiferent daca rezolutia ramane aplicabila un an sau zece, urmand sa fie amputata la final), banca va continua sa functioneze ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic - business as usual. Daca va trebui sa va execute silit, o va face. Daca va trebui sa va vanda unor colectori de creanta, va va vinde. Daca va vrea sa va conteste darea in plata pe motive idioate, o va face. Totul sub comanda profesionala a lui Bogdanel, cunoscatorul banking-ului islamic", a scris avocatul Gheorghe Piperea pe Facebook.

[citeste si]

Într-o intervenție la România TV, profesorul a mai zis: "Problema este că rezoluția bancară se aplică doar băncilor sistemice, iar BNR a stabilit că sunt doar zece în România. Celelalte bănci se pot întreba dacă nu cumva este neconcurențial ca unele să fie salvate și altele nu".

Depozitele acoperite, altfel spus depozitele garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare - FGDB în limita a 100.000 de euro (echivalent în lei) nu intră sub incidența recapitalizării interne

Pe de altă parte, Alexandru Vasilescu, consilierul personal al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a zis: "V-aș ruga să fiți foarte atenți la cuvinte. Aici este vorba despre oameni care ne ascultă, sunt 10 milioane de români care au conturi în bănci. Nu este posibil să se vorbească așa la modul general. Depozitele românilor, per bancă, până la 100.000 de euro, sunt garanate prin lege și nu există niciun fel de pericol. Dacă toate băncile ar da faliment, ceea ce este imposibil, depozitele per persoană, până la 100.000 de euro sunt garantate prin lege. Nu este vorba de Banca Națională, ci de statul român, ca membru UE, care a dat această lege".

Ce este rezoluția bancară

Rezoluția bancară, introdusă de noile reguli europene în materie de gestiune a crizelor financiare, reprezintă un proces de restructurare a unei bănci, proces ce are în vedere evitarea întreruperii serviciilor esențiale oferite clienților (de ex. depozite și servicii de plată), susținerea părții sănătoase a băncii și lichidarea părții reziduale a acesteia. Procesul este gestionat de o autoritate independentă (autoritate de rezoluție) care dispune în acest scop de un set de instrumente și competențe de rezoluție.

Ce sunt băncile sistemice

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat ce reprezintă băncile sistemice.

"Banci sistemice = primele 10 banci ca marime; se intampla ca 7 dintre acestea sa fie si din clubul "select" al bancilor cu clauze abuzive si practici inselatoare, intotdeauna aparate de Isarescu in calitate de avocat ultim. De precizat ca bancile ne-sistemice nu intra in acest safe haven pastorit de Bogdanel, ele putand fi trimise in faliment judiciar, la nevoie. Concurenta loiala, capitalism de piata, economie libera, ce mai tura-vura : toate pe paine", a scris avocatul pe Facebook. Gheorghe Piperea a explicat și ce înseamnă, de fapt, rezoluție bancară.

"Rezoluția bancară este un cvasi-faliment bancar la adapost de controlul judecatorului si al creditorilor, netrasparent, ocult, derulat de niste "experti" invizibili si de niste alchimisti din BNR, menit a salva banca sistemica si conducatorii sai de la un faliment onest, trasparent si judiciar, in urma caruia vinovatii sunt bagati la puscarie pentru bancruta frauduloasa si pusi sa plateasca daunele cauzate deponentilor. De precizat ca, in cazul insuficientei fondurilor luate de la actionari si confiscate de la deponenti, in derularea rezolutiei se vor lua bani de la stat, adica de la noi, contribuabilii. Totul pentru evitarea unui faliment judiciar. Bancile sunt prea mari pentru a fi lasate sa falimenteze in mod onest, nu asta vi s-a tot spus de vreo 10 ani?", a mai notat profesorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel