Avertismentul dur transmis de președintele Franței

Preşedintele francez, Francois Hollande, a avertizat marţi în legătură cu "riscurile de vâlvătaie generală" în Siria odată cu "intervenţiile multiple, contradictorii", ale Turciei şi Rusiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Aceste intervenţii multiple, contradictorii, comportă riscuri de vâlvătaie generală" în Siria, a declarat şeful statului francez într-un discurs rostit în faţa Conferinţei ambasadorilor la Palatul Elysee, evocând îndeosebi intervenţia militară a Ankarei împotriva kurzilor. "Este absolut urgentă oprirea luptelor", a adăugat el.

"Franţa face apel la un armistiţiu imediat", a insistat Hollande, reamintind că "Siria trăieşte de cinci ani o tragedie îngrozitoare", îndeosebi la Alep, unde are loc "o catastrofă umanitară" la scară mare.

"De aproape un an, Rusia acordă sprijin regimului lui Bashar Al-Assad, care foloseşte acest sprijin pentru a-i bombarda pe rebeli, dar şi populaţiile civile, ceea ce face jocul extremiştilor din toate părţile". Şi "acum Turcia este cea care alege să-şi trimită armata pe teritoriul sirian pentru a se apăra împotriva Daesh (gruparea Stat Islamic), ceea ce e perfect de înţeles după atacurile pe care le-a suferit această ţară, şi pentru a-şi controla frontiera, ceea ce şi aici e de admis", a spus preşedintele francez.

Turcia însă întreprinde "acţiuni împotriva kurzilor care luptă ei înşişi împotriva SI cu sprijinul coaliţiei", a deplâns preşedintele francez.

Referindu-se la un raport al ONU privind utilizarea de către regimul de la Damasc a armelor chimice după 2013, Hollande a apreciat că "aceste crime nu pot rămâne nepedepsite". Parisul "colaborează pentru adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate" al ONU "pentru a condamna aceste acte abominabile şi pentru a lua măsuri împotriva autorilor lor", a spus preşedintele francez.

"Nimeni, nici un membru permanent al Consiliului de Securitate, nu are interesul de a banaliza folosirea armelor chimice", aluzie la veto-urile constante ale Chinei şi Rusiei faţă de orice condamnare a regimului de la Damasc.

"Prin urmare, fac apel la toţi să-şi asume responsabilităţile", a conchis şeful statului francez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel