Avertisment din SUA: Atenție la abuzurile în lupta contra corupției

Robert Carmona-Borjas, avocatul şi expert anticorupţie american,  scrie, într-un articol publicat în The Hill, despre succesele DNA, dar atrage atenția asupra abuzurilor care pot apărea în lupta contra corupției.

"Este deja o rutină pentru mass-media din România să staţioneze echipe de filmare în faţă sediul DNA, pentru a prinde imaginea zilei cu o personalitate politică în cătuşe, deplasându-se spre maşină poliţiei", a spus autorul, iar "acest fapt ridică unele probleme", scrie Carmona-Borjas.

Autorul ridică mai multe probleme

Prima problema este riscul uriaş ca lupta anticorupţie să fie folosită "pentru plata poliţelor personale şi urmărirea rivalilor", dată fiind uşurinţă cu care se poate deschide un dosar şi porni o "investigaţie compromiţătoare care poate pune capăt unei cariere".

A două problema e legată de încălcarea drepturilor omului şi a respectului vieţii private.

"DNA-ul este foarte dependent în acuzare de interceptările telefonice şi alte probe furnizate de către serviciile de informaţii româneşti, inclusiv SRI", a spus autorul.

Acesta a făcut referire la istoria din perioada comunistă, când Securitatea lui Ceauşescu comitea abuzuri "la scară largă", lucru continuat şi după căderea comunismului.

El a dat ca exemplu scandalul din 1996 când ex-capitanul SRI, Constantin Bucur, a dezvăluit felul în care SRI intercepta convorbirile private ale ziariştilor incomozi şi ale oamenilor de afaceri, probându-şi afir­ma­ţi­i­le cu un vraf de casete care con­ţi­neau înregistrări ale celor urmăriţi.

Din poziţia de autor al interceptărilor, Bucur a fost, în 1996, primul ofiţer care a denunţat acţiunile ilegale ale Ser­viciului.

Autorul a menționat și cazul Olguței Vasilescu și faptul că instanâța a repspins o serie de înregistrări cu aceasta, aflate la dosarul întocmit de DNA.

A treia problema este legată de "şocanta" diversitate a acuzaţiilor care fac obiectul anchetelor DNA.

"DNA investighează tot felul de infracţiuni, de la spălare de bani şi evaziune fiscală, până la fraude mărunte. Un politician este chiar acuzat de DNA că a condus fără permis", a spus Carmona-Borjas.

Aici a dat şi exemplul lui Gabriel Oprea, care este acuzat de către DNA pentru ucidere din culpă, făcându-l pe autor să se întrebe dacă "ar trebui procurorii anticorupţie să investigheze astfel de lucruri".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel