Atentatul de la Madrid: Două românce acuzate de declarații false

Jamal-Zougam-11M-dcnews
Jamal-Zougam-11M-dcnews

După șase ani de la procesul pentru atentatele de la Madrid din 11 martie 2004, mărturia care l-a trimis pe singurul codamnat la închisoare pentru detonarea bombelor din trenuri va trebui reluată la o judecătorie din Madrid. Mărturiile aparțin unor românce, probe noi arată că acestea ar fi false și l-ar putea pune în libertate pe Jamal Zougam, singurul condamnat. 

[caption id="attachment_339456" align="alignleft" width="310"] Jamal Zougam, singurul condamnat în cazul atentatului terorist de la Madrid din 11 martie 2004[/caption]

Judecătoarea Belén Sánchez le-a citat pentru declarații pe cele două martore C-65 și J-70, femei de naționalitate română, care l-au identificat pe Jamal Zougam în trenul care plecase de la stația Santa Eugenia. Noi documente apărute recent arată că există indicii ca cele două femei să fi comis delictul de a declara fals. Citația în acest caz fără precedente este pentru 2 octombrie.

Ce riscă româncele dacă se demonstrează că au mințit

Jamal Zougam a fost condamnat la 42.917 ani de închisoare (închisoare pe viață) ca autor material al masacrului de la Madrid în care au murit 191 de persoane. În sentința redactată de judecătorul Javier Gómez Bermúdez se precizează expresia „fără echivoc” simbolizează credibilitatea de care au beneficiat martorele românce în momentul în care l-au recunoscut pe Jamal ca fiind autor al atentatelor. Acum, judecătoarea Sanchez, după ce a văzut noile date, crede că femeile ar fi putut să mintă. Jamal este închis din 2004 într-o închisoare de maximă siguranță ca urmare a acestor mărturii.

Astfel, autoritățile madrilene recunosc că „noile informații nu puteau fi luate în calcul în timpul procesului” și că martorele „ar fi putut declara fals pentru a obține anumite beneficii personale și financiare”.

Procesul poate fi reluat, iar româncele riscă o pedeapsă între trei și patru ani de închisoare, dar pot evita această pedeapsă dacă admit înainte că au mințit.

Cum s-a produs masacrul din 11 martie 2004

La 7.35 exploda prima din cele 10 bombe în 4 trenuri care treceau prin Atocha, El Pozo, Santa Eugenia și Strada Téllez din Madrid. Este vorba despre cel mai mare atentat terorist petrecut în Europa până în momentul de față, atribuit grupărilor jihadiste ale Al-Qaeda. 191 de persoane și-au pierdut viața din cauza bombelor detonate în trenurile din apropierea gării Atocha în dimineața zilei de 11 martie 2004, printre care 16 români, iar alți 1.900 au fost rănite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel