ASPECTE mai puțin cunoscute despre ziua de Crăciun. Istoria sărbătorii

Dacă despre cum se petrece această sărbătoare astăzi, în epoca internetului și a iPhone-urilor, știu până și copiii, nu multa lume cunoaste felul in care se serba Craciunul pe vremuri sau cum au apărut o serie de tradiții legate de sărbătorile de iarnă.

După Paște, Crăciunul e cea mai mare sărbatoare creștină, fiind, cu siguranță, și cea mai îndrăgită.  

Vă rugăm să vă verificați cunoștințele despre Crăciun citind rândurile de mai jos.

 - Primul Crăciun din istorie a fost celebrat în anul 350, când Papa Iulius I a proclamat data de 25 decembrie ziua nașterii lui Iisus Hristos. 

 - Culorile tradiționale ale Crăciunului – verde, roșu și auriu – au fost introduse în panoplia Bisericii mult mai târziu. Verdele e culoarea vieții și a renașterii, roșul simbolizează sângele lui Hristos, iar auriul reprezintă lumina, dar și puterea și regalitatea.

 - Potrivit legendei, prima persoană care a împodobit pomul de iarnă a fost reformatorul protestant Martin Luther. Acesta ar fi fost atât de impresionat de strălucirea stelelor printre ramurile unui brad, încât a adus acasă copacul și l-a împodobit cu lumânări, pentru ca și micuții lui copii să se bucure de priveliște. 

 - Deoarece considerau Crăciunul o sărbătoare catolică decadentă, puritanii din America au interzis orice sărbatorire a lui între 1659 și 1681, cei care încălcau regula fiind amendați cu 5 silingi! Și în Anglia, puritanul Oliver Cromwell a scos în afara legii colindele de Craciun între 1649 și 1660, singurele permise fiind predicile și rugăciunile. 

 - În multe țări europene exista tradiția că spiritele, malefice sau benefice, sunt foarte active în perioada celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă. Aceste spirite au evoluat, în cele din urmă, în spiridușii lui Moș Crăciun, mai ales sub influența poemului scriitorului american Clement C. Moore, „Noaptea dinaintea Crăciunului” (1823), care este, potrivit cercetătorilor, cea mai îndragită poezie în Statele Unite. 

 - Istoricii n-au putut încă stabili cine a fost primul președinte american care a făcut pomul de Crăciun la Casa Albă. Unii susțin că a fost vorba de Franklin Pierce, în 1856, în vreme ce alții cred că președintele respectiv a fost Benjamin Harrison, în 1889. Oricum, se știe sigur că președintele Coolidge a inaugurat ceremonia de aprindere a beculețelor de Crăciun la Casa Albă în 1923, în vreme ce Teddy Roosevelt, un ecologist convins, a interzis să se taie vreun brad de Crăciun pentru Casa Albă, în timpul mandatului său. 

Citește și: SONDAJ PROVIDENT. Cât cheltuie românii pe cadourile de Crăciun 

 

 - Crăciunul a fost declarat sărbătoare oficială în Statele Unite abia în 1907.

 - Pomul de Crăciun ridicat în Piata Trafalgar din Londra este dăruit, în fiecare an, capitalei britanice de orașul Oslo. Tradiția datează din anul 1947, iar bradul respectiv, care are, în general, peste 20 metri înălțime, e un cadou făcut britanicilor de către poporul norvegian, pentru sprijinul acordat în timpul ultimei conflagrații mondiale. 

 - După 1960, în Suedia a devenit o tradiție ca în Ajunul Crăciunului oamenii să se uite la desene animate cu Donald Duck. 

 - În 1867, un industriaș din orașul american Boston a fost atât de impresionat de nuvela „Colinda de Crăciun” a lui Charles Dickens, încât a decis să își închidă fabricile pe toată perioada Sărbătorilor și să ofere fiecărui angajat câte un curcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel