Armistițiul din Ucraina e țăndări: separatiștii dau un nou asalt, la Shyrokyne

După capturarea orașului strategic Debalțevo, separatiștii pro-ruși din Estul Ucrainei au lansat un atac asupra localității Shyrokyne de la Marea Azov, Kievul temându-se că insurgenții forțează avansul spre Mariupol, vital pentru crearea unui coridor terestru către Crimeea.

Oficiali ucraineni citați de The Telegraph spun că localitate Shyrokyne, aflată la câțiva kilometri distanță de orașul port Mariupol, a devenit "epicentrul" luptelor din regiune.

"Eliberarea" orașului Mariupol este un obiectiv militar pe care insurgenții îl urmăresc de mai multe luni. Guvernul Kievului apreciază că separatiștii au nevoie de Mariupol pentru o conexiune terestră cu peninsula Crimeea, anexată de Rusia în primăvara anului trecut.

NATO și UE au condamnat miercuri violarea aristițiului de la Minsk, intrat în vigoare duminică în urma negocierilor tip Normandia din capitala Belarusului. În ciuda înțelegerii de la Minsk, forțele pro-ruse au luat cu asalt Debalțevo, considerat o locație strategică, din care trupele ucrainene au fost nevoite să se retragă.

"Shyrokyne este practic bombardat non-stop. Au fost 13 proiectile și atacuri cu artilerie în ultimele zile. În plus, inamicul a folosit tancuri", a spus Anatoliy Stelmaks, un purtător de cuvânt al operațiunii militare ucrainene.

"Deocamdată nu ne gândim să abandomăm pozițiile. Rebelii aduc forțe de rezervă", a adăugat el.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a propus invitarea unor forțe ONU de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean, așa-numitele Căști Albastre, pentru a monitoriza implementarea acordului de pace în Est. Rusia și separatiștii au respins vehement inițiativa Kievului, spunând că aceasta va "distruge" eforturile de pace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel