Argentina: Cristina Kirchner a dizolvat principalul serviciu de informații

Președintele Argentinei, Cristina Kirchner, a anunțat o reformă profundă a serviciilor de informații, pe care ea le bănuiește că ar fi jucat un rol în moartea procurorului Alberto Nisman, în timp ce ancheta în legătură cu moartea acestuia stagnează, informează AFP.

În cadrul unui interviu televizat, ea a anunțat dizolvarea SI, principalul serviciu de informații din Argentina și înlocuirea acestuia cu Agenția Federală de Informații.

Acuzată la mijlocul lunii ianuarie de procurorul mort în circumstanțe misterioase de obstrucționarea anchetei privind atentatul asupra centrului evreiesc AMIA, soldat cu 85 morți în 1994, Kirchner a vorbit pentru prima dată la televiziune de la începerea cazului Nisman, care a provocat o vie emoție în Argentina.

Numeroși argentinieni și opoziția consideră că executivul se află în spatele morții procurorului, la 18 ianuarie, eliminat, în opinia lor, de teama dezvăluirilor pe care acesta urma să le facă a doua zi în Congres.

Citește și: Argentina, în colaps, e pe punctul de a lua o decizie istorică

'Dizolvarea SI este o datorie a democrației și trebuie să realizez această reformă. Am asistat la un fel de mașinație permanentă a procurorilor, judecătorilor, mass-media, care a fost dată în vileag și pe care trebuie să o tăiem de la rădăcină', a declarat președintele Argentinei.

În decembrie, Cristina Kirchner i-a demis pe cei trei principali lideri ai SI, bănuiți de scurgeri de informații și de lipsă de loialitate, un cutremur în lumea serviciilor de informații.

Joi, președintele  Argentinei, acuzată de procurorul Alberto Nisman care a investigat atacul din anul 1994 asupra centrului evreiesc AMIA că s-ar fi înțeles în secret cu Iranul pentru a-i proteja pe autorii atentatului — iar la câteva zile după aceste acuzații respectivul procuror a fost găsit mort în locuința sa — a declarat că nu crede în ipoteza sinuciderii acestuia și consideră că de fapt moartea procurorului face parte dintr-un complot împotriva ei pus la cale de unii ofițeri din serviciile secrete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel